Veiligheidsraad beslist over zwembaden, recepties, cinema’s en evenementen
Foto: Kris Van Exel

Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad voor de laatste keer samen voor de zomer. Onder meer de opening van filmzalen en zwembaden wordt dan besproken. ‘We moeten zorgvuldig bekijken hoe we op een veilige manier verder kunnen’, zegt voorzitter van de exitgroep Erika Vlieghe in De Ochtend op Radio 1.

De lockdown is voor heel wat sectoren al deels opgeheven, maar vanaf 1 juli komen daar mogelijk nog een aantal versoepelingen bij.

Het gaat onder meer over de hervatting van cultuuractiviteiten met publiek, zoals theatervoorstellingen of een cinemabezoek. Dat zou vanaf 1 juli opnieuw kunnen, al zal dat in elk geval wel gepaard gaan met allerhande veiligheidsvoorschriften. Daarnaast zouden ook speelhallen en casino's vanaf 1 juli de deuren opnieuw mogen openen, net als feestzalen en bankethallen. Bij die laatsten zou het aantal aanwezigen alvast beperkt blijven moeten tot vijftig, en zouden dezelfde hygiënemaatregelen gelden als in de horeca.

Ook de pretparken en binnenspeeltuinen zouden ten vroegste vanaf 1 juli opnieuw bezoekers kunnen ontvangen, klonk het na afloop van de Nationale Veiligheidsraad begin juni. De organisatie van erediensten is al sinds 8 juni weer toegelaten, maar vanaf 1 juli zou de limiet op het aantal aanwezigen verhogen van 100 naar 200.

Tot slot kunnen ook de zwembaden wellicht weer openen vanaf 1 juli. Onder meer de Vlaamse Zwemfederatie uit al langer haar onbegrip over het feit dat zwembaden nog niet mochten openen, terwijl dat in heel wat buurlanden wel al kan.

Voor massa-evenementen zoals festivals is het sowieso nog te vroeg. Die mogen pas ten vroegste vanaf september weer georganiseerd worden. Ook nachtclubs, discotheken en fuiven blijven nog tot dan verboden terrein. Kleinere evenementen - denk aan kermissen of dorpsfeesten - kunnen ten vroegste vanaf 1 augustus opnieuw plaatsvinden, al zal dat geleidelijk gebeuren.

Ongerust

De cijfers zijn dan wel goed, toch maken de betrokkenen zich zorgen. Infectiologe Erika Vlieghe hamerde er op Radio 1 op dat het virus nog steeds in het land is. ‘Er zijn geen beelden meer van zieke mensen en hardwerkende verpleegkundigen, het virus is onzichtbaar maar het is zeker nog niet gedaan’, waarschuwt ze.

Nu zijn veel activiteiten toegelaten in de buitenlucht, waar de kans op infectie kleiner is. Maar als die activiteiten binnen plaatsvinden, wordt dat risico veel groter. ‘We moeten alles zorgvuldig bekijken hoe we op een veilige manier verder kunnen’, zei Vlieghe. ‘De zaken moeten nog steeds nauwgezet opgevolgd worden, en we moeten bekijken wat de gevolgen zijn van alle beslissingen. Kort op de bal spelen blijft belangrijk.’

Feestjes

‘We hebben de indruk dat het niet meer zo erg is, het is moeilijk om een evenwicht te vinden tussen vrijheden geven en beseffen dat het virus niet weg is’, aldus nog Vlieghe. De feestjes die afgelopen weekend plaatsvonden na het verplichte sluitingsuur van de horeca vindt Vlieghe ‘niet verstandig’. Horeca Vlaanderen pleit voor een later sluitingsuur, zodat mensen niet de nood hebben om nog te feesten wanneer de cafés sluiten. Maar dat vindt Vlieghe geen goed idee. ‘Hoe langer mensen mogen drinken en uitgaan, hoe minder ze de regels gaan opvolgen.’ Een vroeger sluitingsuur is ook niet per se de oplossing voor Vlieghe.

‘Dit gaat meer dan enkel over een sluitingsuur, het gaat vooral om mensen niet goed overweg kunnen met de nieuwe normaal’, zei ze op Radio 1. ‘We hebben een aantal vrijheden terug, maar niet alles.’

Om die nieuwe normaal duidelijker te maken, vindt Vlieghe dat er meer informatie moet gegeven worden over waar er nog covid-19 is, en moet men blijven uitleggen wat de risico’s zijn en hoe belangrijk het is dat iedereen zich aan de regels houdt. ‘We dragen allemaal een verantwoordelijkheid’, zegt ze. Voor haar maakt een mondmasker ook deel uit van die nieuwe normaal. ‘Mondmaskers hebben belang, ik zet mijn mondmasker soms op als statement: het beschermt anderen, en anderen beschermen jou.’

Om een situatie zoals in Duitsland, waar er plots een hogere reproductiewaarde is van het virus, te vermijden, moet iedereen de protocollen goed bewaken, vindt Vlieghe. ‘Iedereen draagt een verantwoordelijkheid, zowel bedrijven als het verenigingsleven, om de regels na te leven. Dat is niet leuk, maar regels moeten strak opgevolgd worden.’