400 Nederlanders opgepakt op demonstratie tegen coronamaatregelen
Foto: EPA-EFE

De politie heeft zondag op en rond het Malieveld in het Nederlandse Den Haag ongeveer vierhonderd demonstranten aangehouden. Een grote groep is inmiddels weer vrijgelaten. Voetbalhooligans uit heel het land zouden mee geprobeerd hebben onrust te stoken.

De politie kon nog geen definitieve aantallen geven. Ze verwacht maandag meer duidelijkheid te kunnen geven.

Hoewel de grote demonstratie tegen de coronamaatregelen waarbij tienduizend bezoekers werden verwacht, werd verboden, kwamen er zondag toch demonstranten naar het Malieveld. Nadat burgemeester Johan Remkes zondag een korte betoging toestond omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden vanwege het coronavirus, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig.

De mobiele eenheid voerde meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. De onrust breidde zich ook elders in de stad uit.

Hooligans

De ongeregeldheden in de binnenstad van Den Haag zijn volgens Het Algemeen Dagblad mee het gevolg van een gecoördineerde actie door voetbalhooligans uit heel Nederland. Er waren al signalen dat supporters elkaar hadden opgeroepen om zondag te gaan vechten, schrijft de krant.

Volgens een politiebron ging het om zeer zware hooligans uit de ergste categorie. ‘Gasten die een enorme kick krijgen van vechten met de politie. Zij willen maar één ding en dat is de maatschappij ontwrichten. Toen zij hoorden dat de demonstratie in Den Haag niet door mocht gaan, begonnen supporters van allerlei clubs zich steeds meer te roeren op allerlei kanalen om vandaag de stad onveilig te maken’, klinkt het.