Egypte dreigt in te grijpen in Libië
Foto: REUTERS

Als Turkije doorzet met de plannen om de strategische stad Sirte te veroveren, dan dreigt de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi met een interventie in Libië. Sisi uitte dit dreigement tijdens een bezoek aan zijn troepen in het westen van Egypte, aan de grens met Libië.

In het Libische conflict steunt Turkije de eenheidsregering (GNA) van Fayez al-Sarraj, die ook door de Verenigde Naties wordt erkend. De GNA staat tegenover dissidente troepen van maarschalk Khalifa Haftar, die kunnen rekenen op steun van Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten.

Beide partijen strijden al meer dan een jaar om de controle over de Libische hoofdstad Tripoli. De stad Sirte, ten oosten van Tripoli, ligt op de frontlijn.

Eerder deze maand had Egypte nog een staakt-het-vuren afgekondigd, maar de Libische eenheidsregering wil dat enkel aanvaarden nadat ze Sirte en de luchtmachtbasis van Jufra in handen heeft. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde er zelfs mee om nog verder op te rukken, en voorbij Sirte ook de Libische olievelden te veroveren.

Maar voor al-Sisi zijn Sirte en Jufra ‘een rode lijn’. Vanuit dat oogpunt heeft een directe interventie van Egypte ‘internationale legitimiteit’, klonk het zaterdag. ‘Mijn leger zoekt geen oorlog maar staat wel klaar om Egypte te verdedigen, binnen en buiten de grens.’

De Egyptische president pleitte voor onderhandelingen om het conflict te beëindigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig