Novartis zet hydroxychloroquine-studie stop
Een doosje Plaquénil, de merknaam van het antimalariamiddel hydroxychloroquine. Foto: Alain Pitton/nurphoto

De Zwitserse farmareus Novartis heeft zaterdag aangekondigd de klinische studie met hydroxychloroquine voor de behandeling van covid-19-patiënten te zullen stopzetten bij een gebrek aan deelnemers.

Novartis had 20 april aangekondigd een akkoord te hebben bereikt met het Amerikaanse federale voedsel- en geneesmiddelenagentschap FDA om fase drie van de klinische studies met hydroxychloroquine uit te voeren op gehospitaliseerde coronapatiënten. Met de studie zou de behandeling met het malariageneesmiddel op 440 Amerikaanse coronapatiënten worden getest. Op 15 juni hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten echter de toestemming ingetrokken voor de behandeling van covid-19 met chloroquine en hydroxychloroquine.

Eerder deze week had ook de Wereldgezondheidsorganisatie de proeven met hydroxychloroquine al stopgezet (lees hier). Data uit een WHO-studie en gegevens van een studie in het Verenigd Koninkrijk wijzen erop dat gehospitaliseerde patiënten geen baat hebben bij hydroxychloro­quine

De groep Novartis benadrukt nu dat de beëindiging niets zegt over de doeltreffendheid van het geneesmiddel tegen het coronavirus. Maar die doeltreffendheid is erg omstreden, om niet te zeggen onbestaande. Meer nog: het middel zou ernstige bijwerkingen hebben zoals hartritmestoornissen.

Geen ander medicijn heeft in deze coronacrisis zoveel aandacht gekregen als het oude malariamedicijn hydroxychloroquine. Donald Trump verklaarde zelfs dat hij het preventief nam. Maar nu lijkt alle hoop vervlogen dat het middel ­levens van gehospitaliseerde ­covid-19-patiënten kan redden.