Gitaar Kurt Cobain geveild voor recordbedrag van 6 miljoen dollar
Kurt Cobain tijdens de Unplugged-sessie, met wat nu de duurst geveilde gitaar ooit is.

Een gitaar van gewezen Nirvana-frontman Kurt Cobain is zaterdag voor 6,01 miljoen dollar (5,36 miljoen euro) geveild. Volgens het veilinghuis Julien’s Auctions in Beverly Hills gaat het om het hoogste bedrag dat ooit op een openbare verkoop werd neergeteld voor een gitaar.

Het recordbedrag werd betaald voor de 1959 Martin D-18E, de gitaar die Cobain bespeelde tijdens de legendarische MTV Unplugged-sessie in 1993 in New York. De nieuwe eigenaar is Peter Freedman, een Australiër.

Dat optreden vond plaats vijf maanden voor de dood van Cobain (in 1994). Nirvana bracht er intussen klassieke songs zoals onder meer 'About a girl', 'Come as you are' en een cover van het David Bowie-nummer 'The man who sold the world'.

Voor de start van de veiling hadden experts de waarde van het muziekinstrument op 1 à 2 miljoen dollar geraamd. Het vorige recordbedrag voor een gitaar bedroeg 3,95 miljoen dollar, voor een Black Strat Fender Stratocaster van David Gilmour van Pink Floyd.

Cobain stapte in april 1994, enkele maanden na het Unplugged-concert, op 27-jarige leeftijd uit het leven.

Prince

Ook een elektrische gitaar van de in 2016 overleden popartiest Prince is dit weekend voor meer dan een half miljoen dollar van eigenaar gewisseld. Volgens het veilinghuis was de zogeheten Blue Angel-gitaar een van de favoriete instrumenten van de popster tijdens het hoogtepunt van zijn carrière. Prince speelde op het instrument tijdens grote tours zoals Purple Rain (1984-1985), Sign o' the Times (1987) en Lovesexy (1988-1989) en in 1991 tijdens de MTV Video Music Awards.

De Blue Angel was een van de eerste vier gitaren die speciaal zijn gemaakt voor de artiest. De aanvankelijk witte Cloud Guitar is meerdere keren in verschillende kleuren overschilderd. Volgens het veilinghuis is via een CT-scan en onderzoek van experts vastgesteld dat het instrument een van de lang verloren gewaande originele gitaren van Prince is.

Prince stierf in april 2016 aan een overdosis pijnstillers op zijn landgoed in Paisley Park in Minneapolis.

Tijdens dezelfde veiling werd een riem van Elvis Presley verkocht voor bijna 300.000 dollar en een bh van Madonna voor 179.000 dollar. Een akoestische gitaar van Johnny Cash (met handtekening) bracht de verkoper 57.600 dollar op.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in