Leuven investeert 2,7 miljoen euro extra in cultuur door corona
Dergelijke zomerambiance kon nog in 2019, maar niet deze zomer. Foto: dkr

De coronacrisis treft de kunst- en cultuursector in het hart. Leuven lanceert een noodfonds en een relancebudget, naast extra geld voor een coronaproof zomerluik.

In Leuven konden dit voorjaar 3.000 evenementen, voor samen ruim 300.000 toeschouwers, niet doorgaan. Om de culturele organisaties en individuele kunstenaars overeind te houden, maakt Leuven 2,7 miljoen euro vrij. Daarvan komt de helft (1,38 miljoen) vanuit Vlaanderen en 600.000 euro vanuit bestaande budgetten van de stad die worden geheroriënteerd.

Op korte termijn moet een noodfonds van 300.000 euro artiesten en organisaties steunen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Voor individuele kunstenaars, theatertechnici en cultuurdocenten die uit de boot vielen bij Vlaamse of federale steunmaatregelen wordt 150.000 euro voorzien. De rest van het budget gaat naar Leuvense verenigingen en kleinere gezelschappen of projecten die geen structurele subsidies ontvangen vanuit Vlaanderen.

Grootste klap dit najaar

Maar met 1,25 miljoen euro gaat het meeste geld naar een relanceplan voor na de zomer. ‘De grootste verliezen verwachten we pas vanaf het najaar’, zegt Dirk De Lathauwer van jeugdtheater fABULEUS. Hij spreekt namens alle grote Leuvense kunsthuizen, waaronder ook concertzaal Het Depot, kunstencentrum STUK en theatergroep Het Nieuwstedelijk.

‘Wanneer de cultuursector terug voorzichtig “open” mag, verdwijnen de buffers van de Vlaamse en federale overheid, terwijl de inkomsten niet snel terug op niveau zullen komen’, aldus De Lathauwer. ‘Door de beperkte publiekscapaciteit liggen de inkomsten uit tickets- en horeca lager, terwijl ook het geld uit tax shelter, sponsoring en mecenaat opdroogt.’

In 2020 wordt 700.000 euro besteed aan extra steun en voor de komende jaren nog eens 500.000 euro. Daarnaast ontvangt cultuurcentrum 30CC 150.000 euro om volgend seizoen een rijk en veilig cultuuraanbod te voorzien. Ook Museum M krijgt 400.00 euro extra, omdat het museum wekenlang de deuren moest sluiten en ook de nieuwe expo in de gerenoveerde Sint-Pieterskerk, die opende een week voor de lockdown, niet volgens plan kon verlopen.

Anderhalvemetersessies

Om de Leuvenaar ook in de zomer cultuur te laten beleven, voorziet de stad 600.000 euro. Daarmee kunnen voornamelijk Leuvense artiesten kleinschalige optredens op poten zetten en worden vanaf half augustus de ‘anderhalvemetersessies’ georganiseerd, met 120 coronaproof activiteiten op 12 Leuvense buitenlocaties.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig