Gratis treintickets pas vanaf midden augustus bruikbaar
Foto: Marc Herremans

Er is een akkoord tussen de regering en de NMBS over de gratis treinritten waar alle Belgen recht op hebben in het kader van de relance na de coronacrisis. De formule wordt iets aangepast: er komt geen eenmalige Rail Pass van 10 ritten, maar gedurende zes maanden heeft elke inwoner van België recht op twee gratis ritten per maand, ten vroegste vanaf midden augustus.

Het kernkabinet heeft het voorstel aanvaard en het wordt overgemaakt aan de raad van bestuur van de NMBS. De treintickets worden enkel toegekend aan wie ze specifiek aanvraagt. Door de geldigheid ook te beperken tot telkens één maand, moet vermeden worden dat het ongezond druk wordt in de treinstellen. De eerste reizen zullen mogelijk zijn 15 dagen na de start van de aanvragen, vanaf 17 augustus, bevestigt de NMBS. In augustus zijn de tickets echter niet in het weekend bruikbaar. 

Per maand komt er een campagne met mogelijke bestemmingen om zo de door de coronacrisis getroffen sectoren te ondersteunen. De actie krijgt de naam ‘tournée nationale’ mee. De regering hoopt dat de gratis ritten gebruikt worden voor toerisme in eigen land en niet bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer.

Volgens Groen-Kamerlid Kim Buyst (Groen) moeten er voor de operatie geen extra middelen worden uitgetrokken. De financiering ervan zou passen binnen de al voor de NMBS voorziene compensatie voor de coronacrisis.

N-VA vindt de maatregel 'pure geldverspilling' aldus Kamerlid Tomas Roggeman.

De toekenning van de gratis treintickets verliep erg moeilijk. Toen de superkern de beslissing bekend maakte, liet de NMBS misnoegd weten dat er geen overleg was geweest. Er rezen ook al snel vragen over de kostprijs, en de mogelijke gezondheidsrisico’s. Maandag liet de raad van bestuur van de NMBS nog weten zich tegen de gratis Rail Pass te blijven verzetten, maar Bellot liet hen weten dat de maatregel doorgevoerd zou worden. Uiteindelijk gebeurt dat dus in aangepaste vorm.

Correctie 19 juni: in een eerdere versie stond dat de tickets pas vanaf september bruikbaar zouden zijn. De tickets zijn echter bruikbaar vanaf 17 augustus, de aanvragen starten al daarvoor. 

Correctie 23 juni. In een eerdere versie van dit artikel stond dat elke Belg gratis treinritten kreeg. Het gaat om alle inwoners van België. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in