Ongeveer 300 agenten hebben vanmiddag actie gevoerd bij het Brusselse gerechtsgebouw uit protest tegen de stigmatisering waar ze volgens hen mee te kampen hebben sinds het begin van antiracistische betogingen. Er zijn geen incidenten gemeld.

De agenten vormden een erehaag voor het gerechtsgebouw en legden handboeien en armbanden op de grond. Ze lieten ook politie-sirenes weerklinken. De agenten benadrukten dat België de VS niet is, en dat als er rotte appels zijn, die er uit moeten. 

Politie-inspecteur Vincent Declercq, voorzitter van de afdeling politie van het ACOD voor het gebied Brussel-Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node), wees er tijdens de bijeenkomst in Brussel op dat de recente controles in de omgeving van het Noordstation waarbij een Europees parlementslid werd geïnterpelleerd, waren gekoppeld aan een versterking van de patrouilles in verband met ernstige gewelddaden die in deze buurt waren gemeld.

Bodycams

‘In de media worden er elke dag simpele politieoptredens ter discussie gesteld’, zei hij. De vakbondsman verdedigt identiteitscontroles en beveiligingsonderzoeken als simpele routineprocedures. ‘We vragen al jaren naar borstcamera's, wat het mogelijk maakt de tussenkomst van de agent te objectiveren’, aldus de vakbondsman. ‘Het doel is om hem en ook de burger te beschermen. Dit zal de-escalatie mogelijk maken.’

Declercq hoopt dat de protesten naar aanleiding van de zaak-George Floyd de inzet van deze bodycams zullen versnellen.

Vakbonden steunen de actie niet

De actie komt er na een oproep op Facebook, en wordt niet gesteund door de politiebonden. Dat zei Thierry Belin, de nationale secretaris van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV), vrijdagochtend aan de RTBF. Hij voegde er wel aan toe dat hij de ‘frustratie begrijpt’.

Belin laakte ook de timing van het protest. ‘Dit is heel erg in een tijd dat alle bijeenkomsten nog steeds verboden, of in elk geval beperkt zijn.’ Het oogt helemaal niet goed dat de politie nu doet waarvoor ze onlangs burgers nog berispte, klonk het. 

Hij is het ook niet eens met de symboliek van de handboeien. ‘We worden niet afgewezen door onze minister van Binnenlandse Zaken, die ons heeft verdedigd.’ De vakbondsman herinnerde er wel aan dat de politie een van de ‘meest gecontroleerde beroepen, zo niet de meest gecontroleerde, is in België’.

Black Lives Matter

Zondag zal het twee weken geleden zijn dat zo’n 10.000 mensen in Brussel op straat kwamen tegen racisme en ook tegen politiegeweld in ons land. De betoging vond toen op hetzelfde plein plaats.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig