Gent haalt standbeeld Leopold II weg
Foto: fvv

De stad Gent zal een standbeeld van de controversiële koning Leopold II weghalen uit het Zuidpark. Een toenemende bewustwording rond het koloniale verleden van België bracht de beslissing in een stroomversnelling.

De buste van Leopold II, die twee weken geleden nog beklad is, wordt opgeborgen in een depot in afwachting van een nieuwe bestemming. Of ook het standbeeld van Sakala ('t Moorke) in het Citadelpark moet wijken, is nog niet duidelijk. Ook over straatnamen als de Gebroeders Vandeveldestraat, de Leopold II-laan en vele andere symbolen volgt een debat. 

Met het verwijderen van de de buste van koning Leopold II, die verantwoordelijk is voor miljoenen slachtoffers tijdens zijn bewind in Congo-Vrijstaat, haalt de werkgroep 'Dekoloniseer de stad' haar slag thuis. De beslissing leek onvermijdelijk nadat schepen voor Facility Management Annelies Storms (SP.A) had aangegeven dat het beeld niet langer zou worden gereinigd. 

‘Het weghalen van de standbeelden is symbolisch belangrijk, maar mag niet op zich staan’, zegt Gents schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (SP.A). ‘We moeten de kolonisatie duiden en onderwijzen, niet wegvagen. Maar de beslissing komt geen moment te vroeg wat de SP.A betreft. De criminele acties van onder meer Leopold II verdienen geen eerbetoon, integendeel. Tot op vandaag worden mensen gekwetst en beledigd door de ongevoelige, gedateerde beeldvorming over de kolonisatie in onze straten en parken. En terecht.’

Assertief beleid

De schepen beklemtoont dat de stad Gent een assertief beleid tegen racisme en discriminatie wil voeren. De stad is voortrekker in het uitvoeren van praktijktests, waarbij huurders en werkgevers worden aangesproken op het faciliteren of onderhouden van racisme en discriminatie. Die maatregel veroorzaakte onlangs nog hoogspanning in de Vlaamse regering. Maar De Bruycker wil verder gaan en belooft ook een aanpak rond etnische profilering. ‘Onze samenleving verdraagt de stuitende discriminatie niet langer. Niet op de woningmarkt, niet bij het solliciteren, niet door politieagenten, niet aan de deur van de club.’

Wereldwijd zijn protesten tegen racisme en politiegeweld opgeflakkerd na de dood van George Floyd, de zwarte man die op 25 mei tijdens een gewelddadig politieoptreden in Minneapolis om het leven kwam. Ook in ons land werden standbeelden van invloedrijke koloniale figuren geviseerd. Ze werden beklad, verwrongen of bekogeld met stenen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig