EU vindt akkoord om tracingapps op elkaar af te stemmen
De Duitse corona-app maakt deel uit van een proefproject Foto: AFP

Enkele lidstaten van de EU zijn tot een aantal technische akkoorden gekomen om informatie van tracingapps uit te wisselen. Op die manier kunnen ook in het buitenland contacten worden bijgehouden.

Met de zomer voor de deur en verschillende intereuropese grenzen die weer opengaan, staan contactonderzoekers voor een uitdaging. Zes Europese lidstaten hebben momenteel een geanonimiseerde tracingapp, een elftal zal later nog volgen. De Europese Unie heeft daarom alvast enkele technische afspraken uitgedokterd om verschillende nationale apps met elkaar te verbinden. Dat maakt de Commissie vandaag bekend.

Pilootproject

Informatie zal versleuteld tussen de verschillende apps worden uitgewisseld. Binnen drie weken start alvast een pilootproject met Duitsland, Ierland, Nederland en Polen. ‘Het vakantieseizoen staat voor de deur en het is dus van belang dat de Europeanen de app uit hun eigen land overal in de Europese Unie kunnen gebruiken’, zegt eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton.

Na de zomer in Vlaanderen

In België is het invoeren van een app een bevoegdheid van de regio’s. De Vlaamse Regering heeft zich vorige week geëngageerd om na de zomer een app te lanceren. Daarvoor wil ze overeenstemming met de andere deelstaten zodat overal dezelfde app gebruikt wordt. Morgenochtend vindt daarover een interministeriële vergadering plaats.