camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Reisbubbels

Waar alleen zakenlui mogen vliegen

Europa opent zijn grenzen en ook in Azië wordt druk gebouwd aan een reisbubbel. Die is vooral toegankelijk voor wie een bedrijf leidt. Maar de vliegmaatschappijen laten er wel braaf zitjes leeg.

maandag 15 juni 2020 om 16.55 uur

Aanschuiven op luchthaven Changi in Singapore. afp

Nu de acuutste fase van de coronacrisis voorbij lijkt, vragen veel landen zich af hoe ze grensoverschrijdend verkeer weer kunnen opstarten. In Europa gingen de meeste binnengrenzen weer open en zouden ook de buitengrenzen tegen juli open kunnen zijn. Ook Zuidoost-Azië wil vliegverkeer normaliseren. Er wordt volop onderhandeld over een ‘Aziatische’ reisbubbel.

Quota voor ingenieurs, geen plezierreizigers

Zo gunt Singapore sinds deze week een beperkt aantal zakenmensen uit zes Chinese steden een ‘snelle toegang’. Die moeten zich laten testen bij vertrek en aankomst. Ze moeten zich ook aan een vooraf aangekondigd traject houden. Het akkoord komt goed uit voor bedrijven als Labmed, die medisch materiaal in China maken en vanuit Singapore wereldwijd verkopen. Zuid-Korea en China wisselen op die manier al sinds 1 mei zakenlui uit, bijvoorbeeld de ceo van Samsung die naar zijn fabriek in Shaanxi reisde.

Japan wil vanaf de zomer open zijn voor 250 reizigers per dag, alleen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Thailand en Vietnam. De quota gelden voorlopig alleen voor zakenreizigers en ingenieurs. Taiwan, Zuid-Korea, Hongkong, Vietnam, Maleisië en Japan zijn ook volop geïnteresseerd in de bubbel en onderhandelen over de uitbreiding ervan.  Alleen Japan en Thailand, die veel geld verdienen met toerisme, hopen ‘later’ plezierreizigers toe te laten.

Opvallend is dus het contrast tussen Europa en Azië. Terwijl Europa vooral bezorgd is over massatoerisme, laat Zuidoost-Azië in eerste instantie zakenlui en technici vliegen. ‘Het gaat alleen om essentiële verplaatsingen’, klinkt het. Nationale grenzen vervagen er veel trager dan hier, en alleen voor wie belangrijke economische beslissingsmacht heeft.

Dat verschil in klemtoon heeft meerdere verklaringen. Europa heeft al langer een interne Schengenzone met vrij verkeer en begint nu - aarzelend - aan een ‘terugkeer naar normaal’. Zuidoost-Aziatische landen zijn niet zo geïntegreerd. Grensoverschrijdend verkeer in tijden van corona is er dus eerder een speciaal privilege. Maar het betekent wel dat de Zuidoost-Aziatische landen hun buren in principe alleen evalueren op de wetenschappelijke verdiensten van hun virusaanpak.  Dat ligt binnen de Europese Unie, met een Commissie die tegen discriminatie pleit, moeilijker.

Bouwen aan protocollen

Zuidoost-Azië heeft wel degelijk een reislustige middenklasse. Toch is een groot deel van de bevolking niet in staat om voor het plezier een vliegtuig te nemen. Zuidoost-Azië is ook de industriële motor van de wereldwijde economie. Die economie krijgt prioriteit. Het idee dat reizen een democratisch verworven recht is, leeft er minder dan in het rijke en deïndustrialiserende Europa.

Belangrijk is ook dat de landen die nu praten over een gemeenschappelijke Aziatische bubbel hun zaakjes relatief goed op orde hebben. Ze hebben ervaring opgebouwd met ziektes als vogelgriep, sars of nipah. Ze testen veel, dragen hygiënische maskers en hebben een performante contactopsporing. Dat die agressieve opsporing weinig ruimte laat voor privacy, zoals in China of Zuid-Korea, is voor de overheden geen hinderpaal.

Ondertussen werkt Taiwan samen met Jason Wang, een arts bij de Universiteit van Stanford, aan een protocol voor veilig reizen op lange afstand. Wang zou proefondervindelijk uitzoeken hoelang de optimale quarantaine duurt en of mensen een week voor vertrek laten testen de veiligheid verhoogt.

In vergelijking met de Europese Unie oogt de Aziatische aanpak van vliegreizen een pak terughoudender, maar wel meer gestut op wetenschap dan op politieke conventie.

Aziatische vliegmaatschappijen nemen het nauw

Zeker is dat de schaarse reizigers in Azië in heel andere situaties zullen reizen dan voor corona. Zo wil Japan op voorhand weten waar ze naartoe gaan en raadt men ze het gebruik van het openbaar vervoer af. Bloedtesten op meerdere dagen kunnen standaard worden, net als een tijdje quarantaine in een luchthavenhotel.

De paar interne vluchten die Aziatische landen nu al uitvoeren, tonen hoe serieus ze het virus blijven nemen. In Thaise vliegtuigen mag je volgens Reuters geen voedsel of drank krijgen en is een masker verplicht. India wil het besmettingsrisico beperken door eventueel zelfs handbagage te bannen. Maleisië en Indonesië eisen dat vliegtuigen halfleeg zijn. Maar in Europa en de VS zijn vliegmaatschappijen zelfs niet verplicht om een leeg zitje tussen te laten en Brussels Airlines wil dat alvast niet doen.

‘Op dit moment moet je de middenzetel gewoon vrij laten’, zegt vliegexpert Daniel Baron van het Japanse bedrijf LIFT Aero Design dat vliegcabines helpt ontwerpen tegen de BBC. ‘Anders ga je in tegen de adviezen van autoriteiten en tegen het gezond verstand.’

Op het vasthouden aan de oude routines bij Europese vliegmaatschappijen klinkt veel kritiek. ‘De manier waarop passagiers momenteel op een vliegtuig binnengaan (‘boarden’) is erg inefficiënt, zegt wetenschapper Michael Schultz. Tweedeklaspassagiers kunnen ongeorganiseerd instappen en moeten passeren langs de mensen van eerste klas. Volgens Schultz kun je het aantal contacten verminderen van zes tot minder dan twee als vliegtuigen via twee toegangswegen en op een beredeneerde manier worden ‘ingeladen’. Mogelijk sneuvelen daarbij zelfgekozen zitjes. Kriskras door elkaar staan heffen en puffen met handbagage is ook niet aangeraden. ‘De grootste crisis ooit kun je niet doorgeraken zonder ook enkele grote veranderingen te doen’, vindt vliegtuigkenner Seth Kaplan.

Binnenland
  1. Spontane staking bij De Lijn in Limburg na agressie tegen chauffeur
  2. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
  3. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
  4. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
  5. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
  6. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
  7. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
  8. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
  9. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
  10. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
  11. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
  12. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
  13. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
  14. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
  15. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
  16. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
  17. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
  18. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen