Al meer dan honderd nieuwe besmettingen in Peking
De politie sloot de Xinfadi-markt af. Foto: EPA-EFE

Sinds het coronavirus opnieuw in Peking opdook, zijn in de Chinese stad meer dan honderd nieuwe gevallen van covid-19 geïdentificeerd. Dat kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag aan. De stad heeft alvast zijn culturele en sportinfrastructuur gesloten.

Net wanneer China dacht dat het covid-19 onder controle had, werd in hoofdstad Peking een nieuwe coronahaard vastgesteld in de grote Xinfadi-voedselmarkt. En het aantal besmettingen blijft oplopen.

'Vorige week meldde China een nieuwe uitbraak in Peking, na meer dan vijftig dagen zonder gevallen in die stad. Er zijn nu meer dan honderd gevallen bevestigd. De oorsprong en omvang van de epidemie worden onderzocht', zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een virtuele persconferentie.

Woonwijken in de Chinese hoofdstad moeten bij het binnenkomen opnieuw de temperatuurcontroles uitvoeren die onlangs waren opgeschort. Wie er niet woont, mag er niet binnen.

Sinds middernacht zijn tien residentiële wijken in de buurt van Yuquandong opnieuw in quarantaine geplaatst, nadat zondag al elf wijken gesloten waren. De buurten worden 24 uur per dag onder supervisie geplaatst en worden ook gedesinfecteerd. De markt werd zaterdag gesloten. Ook culturele en sportinfrastructuur werden alvast gesloten.

Verrassing

De lockdown komt als een verrassing omdat er in het land al meer dan vijftig dagen geen besmettingen meer waren vastgesteld. Zondag meldden de autoriteiten dat er de afgelopen 24 uur 57 nieuwe besmettingen werden vastgesteld, waarvan 38 veroorzaakt werden door ‘lokale besmetting’. Van die 38 lokale besmettingen komen er 36 uit Peking. Het gaat om Chinezen die ofwel op de voedingsmarkt werken ofwel onlangs een bezoek brachten aan de markt. De overige 19 besmettingen werden vastgesteld bij personen die terugkeren uit het buitenland. 

Twee partijleden en de manager van de voedingsmarkt werden ontslagen omdat ze volgens de autoriteiten niet voor voldoende preventie hadden gezorgd en de opgelegde veiligheidsmaatregelen niet naleefden.

Hu Xjin, een gerespecteerde journalist van de Global Times schreef op Twitter: 'Er is geen enkele manier waarop Peking Wuhan 2.0 wordt. De wereld zal China's sterkte zien in hoe het dit virus indijkt inclusief het sterk leiderschap van de overheid, het respect voor wetenschap en de bereidwilligheid van het volk om mee te werken. Wij zullen opnieuw winnen.'