Kater Lee vertrokken richting Peru, Weyts pleit voor officieel quarantainecentrum
Selena Ali haalde haar slag thuis: Lee krijgt geen spuitje. Foto: rr

Katje Lee, de uit Peru afkomstige kater uit een risicogebied voor rabiës, is vanochtend op een vlucht richting Lima gezet. In augustus mag het dier terugkeren naar België. Minister Ben Weyts pleit intussen voor een officieel quarantainecentrum bij ons. ‘Zo kunnen elk jaar opnieuw een honderdtal levens gespaard worden.’

Het lijkt het voorlopige slot in een saga die al enige tijd aansleepte. Vanochtend werd Lee door haar eigenaar, Selena Ali, op een vlucht richting Lima gezet. ‘Aller liefste dierenliefhebbers we hebben gevochten voor het leven van mijn lieve schat Lee, en we hebben GEWONNEN!’, klonk het enthousiast bij de Stabroekse studente.

Ook dierenrechtenorganisatie Gaia reageert tevreden. ‘Er was geen andere manier om zijn leven naar best vermogen te sparen. Ik dank iedereen die Lee is blijven steunen’, aldus voorzitter Michel Vandenbosch in een reactie aan Belga. Gaia had zich burgerlijke partij gesteld tegen het Federaal agentschap voor Voedsel en Veiligheid (FAVV) in de rechtszaak rond de kater.

‘Laat Lee leven’

De straatkat werd door Ali eind april vanuit Peru meegenomen naar België. Daarop ontstond ophef omdat het dier niet op tijd was ingeënt tegen hondsdolheid, een ziekte die in de regio rond Cuzco nog geregeld voorkomt bij wilde dieren. Als voorzorgsmaatregel zou het dier daarom geëuthanaseerd moeten worden, iets wat op veel verzet van dierenrechtenorganisaties, Ali zelf en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuitte. Onder de hashtag #LaatLeeLeven werd zelfs online campagne gevoerd voor de kater. Uiteindelijk trok de Stabroekse naar de rechtbank tegen de beslissing van het FAVV. In dat proces werd beslist dat Lee niet moet gedood worden, maar wel een verplichte quarantaine moet ondergaan.

Gastgezin

Volgens Gaia zal Lee in Peru bij een gastgezin verblijven. Op 1 augustus mag de kat terugkeren naar België als hij geen tekenen van rabiës vertoont. ‘Er zal een nieuwe aanvraag moeten gebeuren en dan zal worden bekeken of alle documenten nu wel conform zijn’, stelt een woordvoerster van het FAVV.

‘De kat moet gechipt zijn en correct gevaccineerd, er moet een bloedafnametest gebeurd zijn die aantoont dat het vaccin heeft gewerkt en er moet een gezondheidscertificaat zijn afgeleverd dat ondertekend is door de Peruviaanse autoriteiten. Als al die documenten in orde zijn, moet de eigenares het dier bij aankomst aanmelden bij de douane.’

Quarantainecentrum

Ali onthulde ook waar Lee verborgen zat. Het gaat om het nieuwe quarantainecentrum van het Zaventem Animal Care Centre. Die oplossing zou volgens Ali door minister Weyts zelf zijn voorgesteld. Het FAVV stelt dat Lee wel pas sinds zaterdag in Zaventem verbleef, waar het diertje voordien was is niet bekend.

Minister Weyts reageert intussen ook tevreden op de uitkomst. ‘België schikt zich nu eindelijk naar de Europese richtlijn, die duidelijk zegt dat repatriëring en quarantaine de eerste oplossingen zijn wanneer mensen zo roekeloos zijn om de rabiësrichtlijn te negeren - wat levensgevaarlijk is voor mens en dier’, zegt hij ook. ‘Ik roep minister Ducarme op om ook bij ons een quarantaine-inrichting officieel te erkennen. Zo kunnen elk jaar opnieuw een honderdtal levens gespaard worden.’