Tekenfilmpersonage Spongebob komt uit de kast
Foto: Nickelodeon op Twitter

Is Spongebob Squarepants homoseksueel? Televisiezender Nickelodeon lanceert het populaire tekenfilmpersonage als een mascotte van de LHBTI-gemeenschap.

In een bericht op Twitter beeldt Nickelodeon de populaire spons, die leeft in een ananas diep in de zee, af in de regenboogkleuren die het symbool zijn van de Pride-beweging. De spons staat er naast de biseksuele Korra uit ‘The Legend of Korra’ en transgender acteur Michael D. Cohan uit ‘Henry Danger’.

De televisiezender postte het bericht naar aanleiding van ‘Pride Month’, tijdens dewelke in de Verenigde Staten aandacht wordt gevraagd voor de LHBTI-gemeenschap en waarin mensen met een andere geaardheid deze vieren.

Of toch aseksueel?

De coming out leidt tot heel wat commotie onder de fans van de televisieserie. Velen van hen speculeren al jaren dat Spongebob homoseksueel is. De geruchten werden aangewakkerd na een een aflevering uit 2002, waarin Spongebob en zijn beste vriend Patrick - een zeester - samen de opvoeding opnemen van een schelp.

De bedenker van het populaire tekenfilmpersonage, Stephen Hillenburg, zei nochtans altijd dat Spongebob aseksueel is, net als alle andere personages uit de reeks. ‘De inwoners van Bikini Bottom (waar de reeks zich afspeelt, red.) hebben eigenlijk geen seksualiteit’, aldus Hillenburg, die overleed in 2018. ‘Daar draait de show niet om. Wij proberen gewoon om grappig te zijn.’ Hij voegde eraan toe dat Spongebob wel staat voor een ‘tolerante levenshouding.’