SpaceX lanceert 61 satellieten tegelijk
Zicht op de lancering vanop Lori Wilson Park in Cocoa Beach, Florida Foto: AP

Van op Cape Canaveral in Florida heeft ruimtevaartbedrijf SpaceX zaterdag 58 satellieten voor zijn breedbandinternetwerk Starlink en drie aardobservatiesatellieten gelanceerd.

Nauwelijks negen dagen nadat een Falcon-9 draagraket van SpaceX van op platform LC-40 was vertrokken, steeg zaterdag om 11.21 uur Belgische tijd een nieuw exemplaar op. Die korte tijdsspanne tussen twee lanceringen van op eenzelfde platform is een nieuw record, schrijft de krant Florida Today.

Ongeveer 35 minuten na de start kwamen 58 nieuwe satellieten voor Starlink tegelijk vrij, voorafgegaan door drie, elk 110 kilo wegende, SkySats kunstmanen voor het aardobservatiebedrijf Planet Labs.

Voor Starlink zijn er sinds mei 2019 via negen lanceringen met een Falcon-9 al 538, elk een kwart ton wegende, kunstmanen in de ruimte gebracht.

Nog duizend satellieten

In de nacht van 22 op 23 juni moet van op het bekende lanceerplatform 39A opnieuw een Falcon voor Starlink vertrekken. Een goede week later is LC-40 weer aan de beurt, deze keer om een gps-satellieten de ruimte te brengen.

SpaceX wil in de loop van het jaar nog zowat duizend Starlink-kunstmanen lanceren, in de daaropvolgende jaren duizenden. Starlink is vooral bedoeld voor regio’s zonder snel internet.

SpaceX slaagde er opnieuw in de eerste trap van de draagraket te recupereren. Die trap landde op droneship in de Atlantische Oceaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in