NMBS (opnieuw) niet op de hoogte van aanpassingen gratis treinritten
Foto: Jimmy Kets

Het voorstel van de superkern om elke Belg een tienrittenkaart te geven van NMBS is bijgestuurd. Dat meldt Radio 1. De spoorwegmaatschappij laat weten dat het niet op de hoogte was dat de superkern vrijdag aanpassingen zou doorvoeren aan de eerdere beslissing.

Vorige week besliste de superkern dat iedere Belg een gratis tienrittenkaart zou krijgen. Dat was een sociale maatregel die het binnenlandse toerisme en het openbaar vervoer moesten stimuleren, maar er waren ook vragen over veiligheid en betaalbaarheid. De NMBS zelf werd compleet verrast door dat voorstel.

Tijdens een nieuwe superkern vrijdag werd de beslissing aangepast. Enkel mensen die ook effectief zo’n tienrittenkaart aanvragen, zullen er een krijgen. Op die manier zouden de kosten toch gedrukt worden. NMBS reageert dat ze nog niet op de hoogte zijn gesteld van de nieuwe wijziging.

Er was de voorbije dagen wel overleg over de gratis ritten tussen de NMBS en de federale regering, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman zaterdag, maar de spoormaatschappij was niet op de hoogte dat het dossier op de agenda van de superkern zou staan. De NMBS is ook nog niet officieel op de hoogte van de aangepaste modaliteiten, klinkt het nog, en wil er dan ook nog niet inhoudelijk op reageren.

De zakenkrant De Tijd meldde zaterdag dat de NMBS het inkomstenverlies door de maatregel op minstens 100 miljoen euro schat, indien twee miljoen Belgen de kaart zouden aanvragen.

Nog volgens De Tijd heeft minister van Mobiliteit François Bellot (MR) de NMBS de opdracht gegeven een aanbesteding op te starten voor de verdeling van de tienrittenkaarten. Het zou de bedoeling zijn dat de kaarten online worden aangevraagd en dan per post worden opgestuurd. Maar daardoor zouden ze ook ten vroegste eind juli in de brievenbus kunnen liggen.

De raad van bestuur van de spoormaatschappij zou zich maandag over de kwestie buigen.