Britten formeel: vanaf 1 januari grenscontroles en importheffingen
Betogers in Londen verzetten zich tegen een ‘harde’ Brexit. Foto: EPA-EFE

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie formeel laten weten dat het de overgangsperiode na de Brexit niet wil verlengen. Daardoor zullen vanaf 1 januari grenscontroles gehouden worden en zullen de douaneregels verstrengen. Het invoeren ervan gebeurt wel stapsgewijs.

Het is Michael Gove, de Britse minister die voor zijn land de onderhandelingen leidt, die dat meldt. ‘Ik heb formeel bevestigd dat het Verenigd Koninkrijk de transitieperiode niet zal verlengen en het moment om een verlenging te vragen is nu voorbij’, zegt de Britse minister en Brexitonderhandelaar Michael Gove. Gove had vrijdag een onlinemeeting met de Europese Commissaris voor Institutionele Zaken Maros Sefcovic.

Concreet betekent dit dat de douaneverplichtingen na afloop van de onderhandelingsperiode van kracht worden. Dat betekent dat in januari 2021 de gegevens moeten worden bijgehouden van ingevoerde goederen. Er zullen ook controles zijn op de import van alcohol en tabak. De invoerders hebben in eerste instantie zes maanden de tijd om alles definitief in orde te brengen.

In april worden de regels nog strenger. Dan zal het nodig zijn om het vervoer van voedingswaren op voorhand te melden. Vanaf juli moeten alle goederen worden gemeld, en de nodige importheffingen betalen. Er zullen vanaf dan ook meer controles plaatsvinden aan de grens.

Muurvast

Het Verenigd Koninkrijk vertrok eind januari uit de Europese Unie. De Britten blijven wel tot eind dit jaar deel uitmaken van de douane-unie en de eenheidsmarkt. De EU en de Britten onderhandelen intussen over hoe de onderlinge relaties, vooral inzake handel, er vanaf volgend jaar uit moeten zien.

De gesprekken zitten echter muurvast en het is maar de vraag of er tijdig een akkoord uit de bus komt. De EU heeft meermaals laten weten open te staan voor een verlenging van de overgangsperiode, maar de Britten hielden de boot steeds af en hebben die optie nu dus definitief van tafel geveegd. Zonder akkoord dreigt er een ‘harde’ Brexit. Dat zou in de praktijk betekenen dat er strengere grenscontroles en hogere importheffingen komen.

Topoverleg

De leiders van de Europese instellingen en de Britse premier Boris Johnson houden op maandag 15 juni in de namiddag topoverleg over de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord.