Zonnepanelenkoning Patrick Decuyper veroordeeld tot 2 jaar gevangenis voor fraude
Patrick Decuyper. Foto: Peter Malaise

Patrick Decuyper is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan de helft met uitstel. De gewezen zonnepanelenkoning en ex-ceo van voetbalclubs Zulte-Waregem en Antwerp pleegde miljoenenfraude met groenestroomcertificaten via zijn bedrijf Enfinity.

Het dossier gaat over zonnepanelen die Enfinity plaatste op de daken van de Balta-fabriek in Oudenaarde, de magazijnen van de houtgroep Cras in Deerlijk langs de E17, en het hoofdkantoor van de tapijtengroep Associated Weavers in Ronse. In de aanvragen voor de groenestroomcertificaten stond te lezen dat de zonnepanelen al in 2010 in dienst waren genomen, terwijl de installaties op dat moment nog in opbouw waren en pas het jaar nadien volledig klaar waren. In 2010 was een groenestroomcertificaat nog 350 euro waard, terwijl dat in de eerste helft van 2011 nog maar 330 euro was, en later nog lager.

De fraude werd mee mogelijk gemaakt door een controleur die voor keurdersbureau BTV, het Technisch Bureau Verbrugghen, werkte. Patrick V.R. gaf toe dat hij de drie betrokken installaties in december 2010 en januari 2011 bezocht, toen vaststelde dat ze allesbehalve klaar waren, maar wel keuringsverslagen opstelde waaruit moest blijken dat de installaties al op 31 december 2010 in orde waren. Volgens V.R. werd hij door Decuyper onder druk gezet om die vervalsingen te plegen.

V.R. werd vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee jaar met uitstel. Terwijl Decuyper twee jaar cel kreeg, waarvan de helft met uitstel. Drie andere verdachten kregen celstraffen van achttien maanden tot twee jaar, waarvan ook de helft met uitstel. Vier bedrijven, waarbij Enfinity, kregen boetes opgelegd van 144.000 en 288.000 euro. De betrokkenen moeten Fluvius ook een schadevergoeding betalen die meer dan 13 miljoen euro bedraagt. Drie personen en het keurdersbedrijf BTV  werden volledig vrijgesproken.