De Canadese premier Justin Trudeau zei donderdag dat er over heel het land systemische discriminatie bestaat, maar in veel gevallen het niet opzettelijk gebeurt. ‘We moeten erkennen dat het systeem dat door vorige generaties werd opgebouwd, niet altijd mensen met een etnische achtergrond eerlijk heeft behandeld’, aldus Trudeau.

In zijn toespraak spreekt Trudeau over hoe moeilijk het zal zijn om het huidige systeem te veranderen omtrent discriminatie, maar zijn uiterste best zal doen om het probleem aan te pakken.

In de Verenigde Staten daarentegen beweert president Trump dat hij het racismeprobleem in zijn land ‘heel gemakkelijk en snel’ zal kunnen oplossen. Amerikanen zijn goede en deugdzame mensen’, aldus Trump. ‘We moeten samenwerken om onverdraagzaamheid en vooroordelen het hoofd te bieden, waar ze zich ook voordoen. Maar we zullen geen vooruitgang boeken en geen wonden genezen door tientallen miljoenen fatsoenlijke Amerikanen ten onrechte te bestempelen als racisten of onverdraagzame mensen.’