Na lang wachten heeft Sony eindelijk het design van hun nieuwste gameconsole voorgesteld. Normaal moest dat in maart gebeuren, maar door de coronacrisis en de recente antiracisme-betogingen stelde Sony die voorstelling meerdere keren uit.

Dat de PS5 de vormelijke lijn verderzet van de eerder voorgestelde DualSense controller hoeft niet te verbazen. De console en de controller ogen futuristisch met de opvallende witte vlakken, het blauwe licht en de strake vormelijke lijnen. Met dit ontwerp neemt Sony ook afstand van het klassieke 'black box'-ontwerp, waarmee ze in 2000 begonnen met de release van de Playstation 2, en later verderzetten met de PS3 en de PS4.

Er komen twee verschillende uitvoeringen van de PS5: één met disklezer (die 4K Ultra HD-blurays afspeelt) en eentje zonder. Wellicht zal die laatste een stuk goedkoper zijn, maar hoeveel de consoles zullen kosten, en wanneer ze precies dit najaar in de rekken zullen liggen, is nog niet bekend. Wel wordt verwacht dat het aanbod schaarser zal zijn dan normaal door de hoge kostprijs om de console te ontwikkelen tijdens de coronacrisis. 

4K en 8K

Met de ingebouwde 'solid state drive' (825 GB groot) zou de laadtijd volgens Sony fors ingeperkt worden. Daarnaast heeft de PS5 ook 4K en 8K-ondersteuning, waardoor de games er nog gedetailleerder, realististischer en grootser zullen uitzien. Om het maximale uit de console te halen zal je uiteraard een televisie nodig hebben die die 4K- en 8K-beelden ondersteunt. Momenteel kost een 8K-televisie toch al snel 2.000 euro, maar verwacht wordt dat die prijs de komende jaren zal zakken.

Sony is al jaren marktleider in de gameconsolemarkt en verkocht de voorbije zeven jaar ruim 110 miljoen PS4's en 1 miljard PS4-games.