Europese leiders en Johnson houden maandag nieuwe Brexit-top
Een betoger eist in Londen een verlenging van de onderhandelingsperiode over de Brexit. Foto: Photo News

De leiders van de Europese instellingen en de Britse premier Boris Johnson houden op maandag 15 juni in de namiddag topoverleg over de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. Tot dusver zitten die gesprekken muurvast, al zouden de Britten zich volgens Financial Times wel al wat minder strikt opstellen over grenscontroles.

Behalve Johnson en Michel zullen ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli deelnemen aan het overleg, dat via een videoconferentie wordt gehouden. Dat heeft de woordvoerder van Europees president Charles Michel meegedeeld.

Het Verenigd Koninkrijk vertrok eind januari uit de Europese Unie, maar het land blijft in een overgangsperiode tot eind dit jaar deel uitmaken van de douane-unie en eenheidsmarkt. Sinds dit voorjaar onderhandelen beide partijen over de toekomstige handelsvoorwaarden en andere aspecten van de toekomstige relaties, maar de gesprekken zitten muurvast.

De EU en het VK kunnen voor juli samen besluiten om de overgangsperiode te verlengen. De conservatieve regering van Johnson heeft die optie tot dusver steeds afgewezen. De persdienst van Johnson meldt dat er wel een akkoord is om de onderhandelingen op te voeren.

Als er geen verlenging volgt, maar ook geen akkoord bereikt wordt voor eind dit jaar, dan volgt er onvermijdelijk een ‘harde’ Brexit.

Grenscontroles

De Britten lieten tot dusver steeds weten dat ze van plan zijn om op 1 januari grenscontroles in te voeren. Maar dat standpunt zou nu toch wankelen, weet Financial Times. Onder druk van bedrijven die al zwaar te lijden hebben door de corona-pandemie, zou er een half jaar lang ‘een flexibele benadering’ zijn van de grenscontroles. Volgens de bronnen van de krant zou er snel een officieel besluit hierover volgen.