Apache strafrechtelijk vervolgd voor undercoverbeelden De Wever
In het filmpje van Apache is te zien dat Bart De Wever, Koen Kennis, kabinetschef Philippe Beinaerts en OCMW-voorzitter Fons Duchateau op het feestje arriveerden Foto: rr

Het onafhankelijke online-nieuwsmedium Apache bracht het Antwerpse stadsbestuur eind 2017 in verlegenheid nadat het undercoverbeelden had uitgebracht van de aanwezigheid van Bart De Wever en enkele schepenen op een verjaardagsfeestje van projectontwikkelaar Erik Van der Paal. Apache wordt nu strafrechtelijk vervolgd voor schending van de privacy en belaging.

Eind 2017 lekten beelden uit waarop te zien was hoe burgemeester Bart De Wever en enkele andere N-VA-schepenen en prominenten als Koen Kennis, Fons Duchateau, Rob Van de Velde en Annick De Ridder en ook toenmalige CD&V-schepenen Marc Van Peel en Caroline Bastiaens toekwamen aan sterrenrestaurant ’t Fornuis in de Reyndersstraat in Antwerpen. Ze werden er ontvangen door Erik Van der Paal, projectontwikkelaar van Land Invest Group.

Oppositiepartij Groen vermoedde belangenvermenging en diende een klacht in bij het Antwerpse Integriteitsbureau. Burgemeester Bart De Wever reageerde woest en noemde de tactieken van Apache en Groen laag-bij-de-gronds. Het stadsbestuur wist zich uit deze netelige kwestie te werken en de klacht van de oppositie bij het integriteitsbureau werd verworpen. Nu krijgt het verhaal een juridisch vervolg voor Apache.

Hoofdredacteur Karl Van den Broeck en journalist Stef A. zijn door de raadkamer in Antwerpen verwezen naar de correctionele rechtbank. Volgens de raadkamer zijn er tegen beiden voldoende bezwaren om hen strafrechtelijk te vervolgen voor schending van de privacy en belaging van vastgoedondernemer Van der Paal omdat ze filmden met verborgen camera’s.  

De raadkamer erkent dat er een botsing van belangen is, maar meent dat de rechter ten gronde zich hierover moet uitspreken omdat een verjaardagsfeest een privézaak is en Erik Van der Paal geen publieke figuur is.

In een eerdere zaak ontliep Apache een veroordeling na een klacht van projectontwikkelaar Land Invest Group en van zakenman Erik Van der Paal en Joeri Dillen, de ex-kabinetschef van de Antwerpse burgemeester. Zij dienden in 2016 een klacht in tegen de nieuwssite na de publicatie van wat zij ‘onjuiste en lasterlijke’ artikels noemden. De rechter vond toen dat Apache correct journalistiek werk geleverd had, wat niet betekent dat de beweringen van Apache ook allemaal juist zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig