Fed houdt nulrente aan tot eind 2022
Fed-voorzitter Jerome Powell. Foto: AP

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, is zinnens om het beleid van een ultralage rente – in een vork tussen 0 en 0,25% – aan te houden tot eind 2022. Dat maakte Fed-voorzitter Jerome Powell vanavond bekend. Volgens het agentschap Bloomberg waren de 17 Fed-bestuurders unaniem in deze beslissing.

Voorts blijft de Fed maandelijks voor in totaal 120 miljard dollar aan obligaties en schuldpapier (herverpakte hypotheken) opkopen. Het gaat om een bodembedrag dat, als het nodig is, verder kan oplopen.

Met beide monetaire maatregelen zegt Powell ondersteuning te willen geven aan het herstel van de Amerikaanse economie. Die heeft door de coronacrisis een zware klap gekregen. Het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten zal dit jaar met 6,5 procent krimpen, luidt de voorspelling. Maar de Fed hoopt dat de Amerikaanse economie volgend jaar weer met 5 procent zal groeien.

De werkloosheidsgraad zou tegen eind dit jaar op 9,3 procent uitkomen, maar in 2021 weer dalen tot 6,5 procent.

Het Fed-besluit werd door de beleggers op Wall Street gunstig onthaald. De technologie-index Nasdaq Composite klom meteen 1,3 procent hoger, tot boven de grens van 10.000 punten.