Janssen Pharmaceutica test volgende maand al coronavaccin op mensen
Foto: pn

Farmabedrijf Johnson & Johnson start al in de tweede helft van juli met klinische studies op mensen voor een coronavaccin. Het bedrijf doet dat via de Belgische dochter Janssen Pharmaceutica. Sommige tests zullen in België gebeuren.

Al in de tweede helft van juli zal een potentieel covid-19-vaccin klinisch getest worden op mensen. beginnen.  Janssen Vaccines, de vaccindivisie van Janssen Pharmaceutica die geleid wordt door de Belg Johan Van Hoof, ging er eerder vanuit dat de testen pas in september van start zouden gaan.  De eerste testen op mensen zullen in de VS maar  ook in ons land plaatsvinden.
In die eerste fase wordt het kandidaat-vaccin toegediend aan in totaal 1.045 gezonde volwassenen tussen 18 en 55 jaar en 65-plussers. Met de test wil Janssen de veiligheid  en de immuunrespons van het vaccin controleren. De resultaten van iemand die het middel toegediend kreeg, worden daarna vergeleken met die van een volwassene die een placebo toegediend kreeg.

Resultaten afwachten

Volgens Janssen kunnen de testen op mensen vroeger dan voorzien beginnen na  sterke resultaten van de preklinische fase en een positieve beoordeling door de gezondheidsautoriteiten. Voor Janssen Vaccines is de versnelling uiteraard een opsteker, maar of de tests effectief tot een coronavaccin zullen leiden, blijft afwachten. Daarbij is het ook van belang  dat het middel zo weinig mogelijke bijwerkingen veroorzaakt.  Als alles goed verloopt, verwacht Janssen al tegen begin 2021 een vaccin tegen het nieuwe coronavirus te kunnen produceren. Het streefdoel  is om tegen eind volgend jaar al 1 miljard vaccins te kunnen maken.

Dankzij de versnelling van de eerste klinische testen op mensen is Janssen erin geslaagd om aansluiting te vinden bij een viertal ­bedrijven die op kop lopen in de race naar het coronavaccin. Met de zoektocht naar het vaccin is zeer veel geld gemoeid. Janssen beschikt over ruim 1 miljard dollar. Het geld komt van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson&Johnson en het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid.

Correctie 11/06: Een eerdere versie van dit artikel gaf aan dat het vaccin getest moet worden op besmette mensen om te zien of het effectief is. Dit klopt niet aangezien een vaccin enkel getest wordt op niet-besmette mensen om te zien of het werkt of niet. Lees meer hier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig