Premier League-clubs hadden vorig seizoen een tekort van 675 miljoen euro (en dan moeten de coronacijfers nog komen)
Foto: Photo News

De Premier League-clubs hadden vorig seizoen een gezamenlijk tekort van 675 miljoen euro. Dat berekenden de gespecialiseerde analisten van Vysyble in een dinsdag uitgebrachte studie. De twintig eersteklassers hadden vorig seizoen nochtans een opgeteld zakencijfers van liefst 5,8 miljard euro, een record.

Toch lijken de financiële problemen door de coronacrisis dit seizoen nog veel groter te zullen worden. De clubs moeten immers 371 miljoen euro terugbetalen aan de rechtenhouders omdat de competitie met vertraging wordt afgewerkt. Daar komen nog eens de verliezen van ticketverkoop bij, hetgeen geschat wordt op 153 miljoen euro.

“Toch is de coronacrisis niet de oorzaak van de financiële problemen in de Premier League”, verraste Vysyble-directeur Roger Bell. “Het heeft de problemen enkel versneld. De tendens op langere termijn was al langer negatief. Het economisch model van het Engels voetbal deugt niet.”

De grootste problemen volgens Vysyble zijn de enorme afhankelijkheid van de tv-rechten, de veel te hoge salariskosten en het onvermogen om financiële ontwikkelingen correct te identificeren en daarop te anticiperen.

De salarismassa in de Premier League bedraagt in totaal 3,5 miljard euro, oftewel zestig procent van het gemiddeld zakencijfer. Bij de meeste Premier League-clubs is dit echter meer dan zeventig procent, een cijfer dat door de UEFA als absoluut maximum wordt beschouwd. Teams als Bournemouth, Leicester en Everton komen zelfs aan 85 procent.

De huidige competitieleider Liverpool liet vorig seizoen een verlies van 125 miljoen euro noteren. Chelsea zat aan 108 miljoen euro verlies. Zelfs voor de beste student in de klas, Tottenham, met een winst van 77 miljoen euro, ziet de toekomst er somber uit. De Spurs kondigden vorige week aan te profiteren van een overheidsprogramma dat bedrijven steunt in de coronacrisis om zo 197 miljoen euro te lenen bij de Bank of England. Enkel zo kon hun budget in evenwicht gehouden worden.