Zes verdachten blijven aangehouden, twee krijgen uitstel in gijzelingszaak
Foto: rr

De raadkamer in Tongeren heeft de aanhouding bevestigd van zes verdachten die moesten verschijnen wegens mogelijke betrokkenheid bij de gijzeling van een 13-jarige jongen uit Genk. Lahoussine El Haski en Samira Bouloudo krijgen uitstel. Dat heeft het parket van Limburg bekendgemaakt.

De 13-jarige jongen werd in de nacht van 20 op 21 april met geweld ontvoerd. Na 42 dagen gevangenschap werd de jongen, na de betaling van 330.000 euro losgeld, vrijgelaten. De vermoedelijke kopstukken bij de gijzeling zijn de 45-jarige moslimextremist Khalid Bouloudo en zijn 44-jarige schoonbroer Lahoussine El Haski. Nog zes andere personen zijn in deze zaak aangehouden, zij verschenen vandaag voor de raadkamer in Tongeren. Die besliste om twee verdachten uitstel te geven tot dinsdag, en de zes anderen verder aan te houden. De raadkamer had eerder verkeerdelijk laten weten dat alle acht verdachten aangehouden bleven. 

Een van hen is Naima Bouloudo, de zus van Khalid. Naima Bouloudo ontkent elke betrokkenheid bij de ontvoering van de 13-jarige jongen. Dat heeft haar advocaat, Jef Vermassen, verklaard bij het binnengaan van het Tongerse gerechtsgebouw.  'Zij is bekend in de buurt', zei Vermassen vanmorgen. 'Zij is niet de onbekende vrouw die het ouderlijke huis is binnengegaan. Ze is een paar keer de diepvries gaan bijvullen omdat haar ouders uit Marokko zouden terugkeren. Ze heeft ook de brievenbus geleegd. Ze werkt bovendien in twee shiften, dat kunnen we via het badgesysteem bewijzen.'

'Op het einde (van de ontvoering, red.) hebben ze daar met een paar familieleden gekuist. Waarom zou ze bij de ontvoering betrokken zijn, als ze zelf een kind van elf heeft? Ze is een sociaal bewogen vrouw. Ze is in het huis geweest, maar heeft daar niks gemerkt. Ze heeft ook niks met radicalisme te maken. We gaan in vertrouwen de vrijlating vragen, desnoods onder voorwaarden. Helpen bij een ontvoering past hoegenaamd niet in haar levenspatroon.'

Familie Bouloudo

Lahoussine El Haski zit sinds zaterdag in de cel, net als Naima en Aziz Bouloudo - die laatste is de broer van Khalid. El Haski, een voormalig kopstuk van de terreurorganisatie GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain), is in verdenking gesteld voor gijzeling van een minderjarige en lidmaatschap van een criminele organisatie, met de verzwarende omstandigheid een leidend figuur te zijn. Hans Valkenborg, de advocaat van Lahoussine El Haski, kreeg uitstel tot volgende dinsdag.

Bouloudo’s andere zus Samira verscheen ook voor de raadkamer. De politie en het gerecht gaan ervan uit dat de zussen van Bouloudo een aandeel hebben gehad in de gijzeling van de 13-jarige zoon van E.T. uit Genk.

E. T. is vorig jaar met de oom van de jongen M. veroordeeld in een grootschalige zaak van smokkel van heroïne, cocaïne en xtc in voertuigen met verborgen ruimtes. Volgens advocaat Luk Delbrouck van de familie T. werd tijdens het proces vaak verwezen naar de zogenaamde winsten van de drugshandel. De familieleden T. zouden met hun drugshandel dertig miljoen euro hebben vergaard. Dat zou de ontvoerders ertoe hebben aangezet om het gezin van E. T. in het vizier te nemen.

In totaal zitten nu tien verdachten in voorlopige hechtenis voor de ontvoering en gijzeling van de 13-jarige jongen.

Losgeld

Er is in twee schijven losgeld betaald, eerst 300.000 euro en dan 30.000 euro. De bende gaf de familie tweemaal een teken van leven van de jongen. Nadat de dertienjarige jongen op pinkstermaandag kort na middernacht na 42 dagen gevangenschap thuis kwam aangewandeld, werden er negen huiszoekingen uitgevoerd, vier in Antwerpen en vijf in Limburg, onder meer in Houthalen-Helchteren, Zutendaal, Maasmechelen en Maaseik. De jongen zou tussen drie locaties zijn verplaatst. Later die week vond een huiszoeking plaats in de ouderlijke woonst van Bouloudo. De ouders waren voor de ramadan naar Marokko vertrokken, maar konden wegens de coronacrisis nog niet terugkeren. Het huis stond dus leeg. Mogelijk is de ontvoerde jongen ook daar ondergebracht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig