Vertraging bouw parking onder Zuiderdokken kost Antwerpen schikking van bijna 7 miljoen euro
De werken aan de ondergrondse parking lagen anderhalf jaar lang stil. Foto: Jan Van der Perre

Het Antwerpse stadsbestuur heeft een dading van 6,8 miljoen euro afgesloten met de bouwheer en uitbater van een parking onder de Zuiderdokken. Dat bedrag wordt uitbetaald omdat de werken ongeveer anderhalf jaar stillagen door klachten van buurtbewoners.

Dat schrijft De Morgen. Bedoeling is om onder de Gedempte Zuiderdokken een ondergrondse parking voor 2.000 wagens aan te leggen, uitgebaat door Q-Park en gebouwd door aannemer Van Laere. De gratis bovengrondse parking zou daardoor verdwijnen en plaats maken voor een park.

Maar ontevreden buurtbewoners trokken naar de Raad van Vergunningsbetwistingen, uit angst voor verkeersoverlast en milieuhinder. Dat zorgde voor een juridisch gevecht, en de vergunning werd uiteindelijk geschorst. Daardoor kwamen de werken van mei 2018 tot vorig najaar stil te liggen. Pas na een akkoord over de plaatsing van een luchtzuiveringsinstallatie konden de werken herbeginnen.

‘Liever niet gedaan’

Volgens De Morgen heeft het autonoom mobiliteitsbedrijf van Antwerpen daarover vorige maand een dading van bijna 6,8 miljoen euro afgesloten met Q-Park en Van Laere.

Volgens de krant komt dat bedrag bovenop de 25 miljoen euro die de stad voor de aanleg van het park heeft voorzien. ‘Natuurlijk hadden we dit liever niet gedaan. Het is jammer dat dit moet. Maar ik denk dat dit wel een fair bedrag is’, citeert de krant schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).