Vanuit politieke hoek komen afkeurende reacties op het geweld dat de Black Lives Matter-betoging in Brussel ontsierde. ‘Groepen delinquenten hadden als enige doel de sfeer te verzieken en dingen stuk te maken', zegt Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Sommige politici zetten ook vraagtekens bij betogen in coronatijden, 'ongeacht de goede redenen voor de manifestatie'.

Aan de goede bedoelingen van de zowat 10.000 betogers in Brussel twijfelt premier Sophie Wilmès (MR) niet. ‘Het is voor een rechtvaardige zaak en mensen moeten zich kunnen uiten. Geen twijfel mogelijk’, schrijft ze op Twitter. Maar: ‘Als ik naar de foto’s kijk, betreur ik dat er geen alternatief is gevonden dat de gezondheidsconsiges (sic.) respecteert en de inspanningen van de mensen die wekenlang in de vuurlinie hebben geleden in de strijd tegen het virus.’

De eerste minister van België neemt zich voor om met de betrokken burgemeesters en de deelstaten te praten om lessen te trekken uit dit weekend, ‘ook op vlak van gezondheid’.

Politici veroordelen  massabijeenkomst en rellen

Vanuit politieke hoek wordt de bijeenkomst en het geweld langs alle kanten veroordeeld. 'Alle respect voor mensen die hun mening in groep uiten', zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). 'Maar in coronatijden zijn massaprotesten als vandaag totaal onverantwoord. Als die dan nog eens in geweld ontaarden, is dat een slag in het gezicht van al wie dagelijks inspanningen levert voor onze veiligheid en gezondheid.' Jambon heeft dan ook begrip voor een stakingsaanzegging die politievakbond VSOA indiende. Staken is een grondwettelijk recht dus als ze vinden dat ze moeten staken, dat moeten ze dat doen. 'Ik begrijp wel de misnoegdheid die er leeft. Wat we gisteren in de straten van Brussel gezien hebben is ongehoord. Geweld is als actiemiddel altijd verkeerd', aldus de minister. 'Als minister van Binnenlandse Zaken werd ik destijds ook geconfronteerd met rellen in Brussel, dus ik begrijp niet dat die manifestatie toegelaten werd.'

Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt het geweld 'een regelrechte schande', en noemt een dergelijke massabijeenkomst momenteel 'onbegrijpelijk'.  SP.A-voorzitter Conner Rousseau acht de strijd tegen racisme te belangrijk 'om om zeep te laten helpen door paar stukskes crapuul'. Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt dan weer dat de vernielingen de nagedachtenis van George Floyd onteren en de boodschap van Black Lives Matters beschadigen. 

Maggie De Block (Open VLD), Vlaams minister van Volksgezondheid, waarschuwt ook voor de gevaren van een massabijeenkomst: 'Ongeacht de goede reden voor de manifestatie is dit echt gevaarlijk en kan het mensenlevens bedreigen.' Haar partijgenoot en Brussels minister Sven Gatz toont op twitter meer begrip voor de betogers. Hij spreek tvan een 'sterk signaal' in een 'serene sfeer'. Hij erkent dat afstand houden moeilijk is, maar wijst erop dat '99 procent' van de aanwezigen een mondmasker droeg. 

Burgemeester Close veroordeelt geweld

Ook Philippe Close (PS) laat zich horen op Twitter. ‘Het vreedzame eerbetoon aan George Floyd wordt verstoord door groepen delinquenten met als enige doel de sfeer te verzieken en dingen stuk te maken’, aldus burgemeester Close.

De betoging in Brussel kreeg geen officiële goedkeuring, maar vooraf had het stadsbestuur laten weten dat ze het protest zou ‘tolereren’. Er daagden naar schatting 10.000 manifestanten op aan het Poelaertplein, veel meer dan verwacht. Ook in Antwerpen, Halle, Oostende, Hasselt en Gent vonden protesten plaats.

GEES niet opgezet met betoging

De massabetoging die zondag in Brussel plaatsvond, is niet voor herhaling vatbaar. Dat zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES, de expertengroep die ons land uit de coronacrisis moet leiden. 'Dit is een zeer groot risico', waarschuwt ze. 'Los van hun boodschap betreur ik dat mensen met zoveel op straat zijn gekomen. Epidemiologisch zijn we hier niet klaar voor.'

'Dit is een zeer groot risico. Mogelijk zien we dit in het aantal besmettingen terug', zegt Vlieghe. Net als haar collega-experts betreurt ze ook dat mensen niet zelf de reflex hebben gehad om tijdens deze pandemie andere vormen van protest te houden. Ze betreurt ook het feit dat de boodschap van de betoging nu op de achtergrond is geraakt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig