10.000 vreedzame betogers in Brussel konden niet beletten dat het Black Lives Matter-protest uitmondde in rellen en plunderingen. In Antwerpen, Oostende, Gent, Hasselt en Halle verliepen de acties vrijwel rimpelloos, al is er kritiek op de timing te midden van een pandemie.

Op en rond het Poelaertplein in Brussel hebben zich zondagnamiddag tot 10.000 mensen verzameld om te betogen tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen in de VS, maar ook tegen het politiegeweld tegen niet-witte mensen in België en het racisme in de Belgische maatschappij. De betoging verliep vreedzaam en met mondmasker, al kon de sociale afstand niet bewaard worden door de grote menigte. Pas na afloop nam de manifestatie een grimmige wending. Het protest mondde uit in rellen en plunderingen. De politie moest het waterkanon inzetten.

Foto: Reuters

Ook in Antwerpen, Halle, Hasselt, Oostende en Gent vonden protestacties plaats. Enkel die in Halle werd officieel toegelaten. In Brussel liet het stadsbestuur van Brussel vooraf weten dat de manifestatie 'getolereerd' zou worden. Via Twitter liet premier Wilmès weten dat ze de betrokken burgemeesters hierop zal aanspreken. Ook de virologen zijn niet te spreken over de grootschalige acties.

'De moord op George Floyd in de VS heeft duidelijk veel mensen wakker geschud', zegt Ange Kaze, woordvoerster van het Belgian Network for Black Lives (BNFBL), dat tot de betoging in Brussel heeft opgeroepen. 'Veel mensen zijn het politiegeweld dat systematisch tegen zwarte mensen gebruikt wordt, beu.' De protestacties in Oostende, Antwerpen, Gent en Hasselt werden georganiseerd Belgian Youth Against Racism (BYAR). 

Bittere nasmaak in Antwerpen

In Antwerpen lokte het protest zondagmiddag 1.200 actievoerders. Terwijl de stilte en het applaus elkaar afwisselen, hielden de deelnemers zich over het algemeen aan de coronamaatregelen. Zaterdag vond er op de Groenplaats ook al een manifestatie plaats naar aanleiding van Black Lives Matter, toen waren ongeveer 700 deelnemers aanwezig.

Sarah Limanya (22) was gisteren al op het Black Lives Matter-protest op de Groenplaats en vandaag was ze weer van de partij op het Steenplein. ‘De solidariteit die de mensen dit weekend hebben getoond, heeft me geraakt’, zegt de studente vroedkunde met Congolese roots. ‘Ik heb het gevoel dat er eindelijk over onze pijn wordt gesproken. Dat we eindelijk zichtbaar zijn in de maatschappij.’

‘Ik wil graag geloven dat het gesprek eindelijk op gang zal komen. Het protest hier en wereldwijd geeft me hernieuwde moed om te blijven vechten voor onze plek in de samenleving. Ze zeggen wel dat de situatie in de VS niet dezelfde is als in België, maar op globaal niveau is racisme zo’n diepgeworteld systeem, zodat alles wel gelinkt is met elkaar. Ook hier in België is er nog veel werk in de strijd tegen racisme.'

De vreedzame betoging kreeg een bittere nasmaak, nadat een honderdtal manifestanten bekeurd werden voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Dat gebeurde nadat de betogers van het Steenplein, de afgesproken plaats van actie, naar de Groenplaats trokken. 

Het Steenplein in Antwerpen waar het protest doorging. Foto: Tobe Van Deuren

Schoenen uit in Gent en Hasselt

Zowel in Hasselt als in Gent waren er geen toelatingen en leek het er ook op dat een protest misschien niet getolereerd zou worden. Daarom riep BYAR protesteerders op symbolisch hun schoenen uit te doen en die te zetten waar het protest zou hebben plaatsgevonden.

De schoenen werden in Gent rond het standbeeld in het Zuidpark gezet. Bron: fvv

300 mensen in Oostende

In de 'Koningin der Badsteden' verzamelden een 300-tal betogers op de zeedijk, ter hoogte van De Drie Gapers. Niet toevallig, want op die plek staat het omstreden standbeeld van Koning Leopold II. Het standbeeld werd vorige week nog met rode verf beklad. De actievoerders eisten zondagmiddag dat alle standbeelden van Leopold II uit het straatbeeld zouden verdwijnen.

Foto: Edwin Fontaine

Belgian Youth Against Racism bedankt via een video op Twitter de vreedzame betogers en begeleiding. De organisatie veroordeelt ook het geweld in onze hoofdstad.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig