Afgelopen 24 uur kwamen er 154 coronabesmettingen bij, trends blijven gunstig
Foto: corona
De coronacijfers in ons land dalen verder. Er is sprake van 154 nieuwe besmettingen en 15 nieuwe overlijdens. Dat blijkt uit het dagelijkse cijferrapport van Sciensano.

De afgelopen 24 uur zijn in ons land 21 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. 101 mensen hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Het totaal aantal afgenomen tests is 935 670, waarvan 11 850 tests in de laatste 24 uur zijn gemeld.

Er zijn 15 nieuwe overlijdens, daarvan zijn er 8 personen in ziekenhuizen overleden en 7 in een woonzorgcentrum. In totaal zijn in ons land nu 9.595 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus overleden.

Er liggen nog 111 mensen op intensieve zorgen, dat is een daling van 10. Het aantal ingenomen ziekenhuisbedden daalt verder met 74 minder ingenomen bedden. In totaal zijn er op dit moment 571 bedden ingenomen.

Het aantal nieuwe bevestigde gevallen staat op 154. Dat zijn er 11 minder dan de cijfers die zaterdag werden vrijgegeven. Van die nieuwe gevallen wonen er 123 in Vlaanderen, 26 in Wallonië en 16 in Brussel. 

De trends blijven zowel voor de opnames, overlijdens als voor de bevestigde gevallen dalend. Dat is goed nieuws gezien de versoepelingen die de voorbije weken zijn doorgevoerd. Vanaf maandag gaan de nieuwe versoepelingen waarover de Nationale Veiligheidsraad woensdag heef beslist, van start. Die laten onder meer bubbels van tien toe.

Nadat er van woensdag tot zaterdag deze week elke dag sprake was van een stijging, dalen de cijfers vandaag opnieuw. Viroloog Steven Van Gucht stelde zaterdag dat de eerdere stijging niet iets is waar men zich meteen ongerust over moet maken. 'In het weekend testen mensen zich nauwelijks. Wanneer ze zich dan op maandag laten onderzoeken, moeten ze tot 48 uur wachten op de uitslag van het laboratorium. En dat zie je in de resultaten.’ Door het Pinksterweekend liepen de resultaten deze week nog een dag vertraging op.

Viroloog Steven Van Gucht maakte vrijdag op de wekelijkse persconferentie een analyse van de cijfers van de voorbije weken.