Dit weekend vinden er na de gewelddadige dood van George Floyd opnieuw protesten plaats in de Verenigde Staten. Het epicentrum van het protest lijkt van Minneapolis, waar Floyd stierf, naar hoofdstad Washington verschoven te zijn, onder meer omdat een deel van de woede tegen president Donald Trump is gericht.

In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. zijn duizenden betogers de optrokken om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Mogelijk is dit ‘de grootste manifestatie ooit’, klinkt het in lokale media. Een lokale politiechef, Peter Newsham, bevestigt dat sentiment, al noemt hij geen exacte aantallen. Een woordvoerder van burgemeester Muriel Bowser heeft aangekondigd dat de avondklok ook vandaag niet geldt.

In de omgeving van het Witte Huis houden betogers bordjes vast met daarop boodschappen als ‘Stop racisme nu’ of ‘Ik kan niet meer ademen’, verwijzend naar de laatste woorden van George Floyd, toen een politieagent een knie in zijn hals drukte. Er is geen melding van schermutselingen. Ook de afgelopen dagen verliepen de manifestaties rustig.

Hoeveel mensen er precies op de been zijn, is op dit moment niet duidelijk.

Ook in andere Amerikaanse steden, zoals New York, Los Angeles (Californië) en Philadelphia (Pennsylvania), zijn er zaterdag weer betogingen. Rellen en plunderingen zijn er de jongste tijd veel minder dan bij het begin van de betogingen. Washington heeft zich ontwikkeld tot het epicentrum van het protest, ook omdat een deel van de woede gericht is tegen president Donald Trump.

Trump heeft de dood van Floyd, die op 25 mei omkwam bij bruut politiegeweld in de stad Minneapolis, al meermaals veroordeeld en het recht op vreedzaam protest benadrukt. Maar er wordt hem verweten dat hij geen helder standpunt inneemt tegen racisme en onvoldoende begrip opbrengt voor de woede over discriminatie en onrechtvaardigheid in het land.

 

Burgemeester Minneapolis uitgejouwd

In Minneapolis (Minnesota), waar de dodelijke arrestatie van George Floyd plaatsvond, werd burgemeester Jacob Frey uitgejouwd toen hij zei de afschaffing van de politie niet te steunen. Onder luid boegeroep en ‘Ga naar huis, Jacob, ga naar huis’, verliet de Democraat daarop in een walk of shame het protest.

In een latere officiële verklaring herhaalde de woordvoerder het standpunt van Frey.

Burgemeester Minneapolis uitgejouwd, ook in andere Amerikaanse steden protest
Politiechef van Minneapolis Medaria Arradondo (midden). Foto: AP

Hij werkt liever samen met de politiechef van de stad, Medaria Arradondo, klonk het. ‘Burgemeester Frey is onwankelbaar in zijn inzet om samen met politiechef Arradondo te werken aan diepgaande structurele hervormingen en het ontwortelen van structureel racisme.’

Frey werd in 2018 verkozen tot burgemeester met onder meer de belofte om de gebroken relatie tussen de lokale gemeenschap en politie te herstellen.