Oud-president Bush en presidentskandidaat Romney stemmen niet voor Trump
George W. Bush Foto: REUTERS

Oud-president George W. Bush zal de herverkiezing van Donald Trump, zijn partijgenoot, opnieuw niet steunen. Dat bericht de New York Times, op basis van ingewijden. Ook Mitt Romney, die het in 2012 opnam tegen zittend president Barack Obama, zal niet voor Trump stemmen.

De krant wijst erop dat de campagne dit jaar anders is dan vier jaar terug. Prominente partijleden die zich tegen een zittende president kanten, brengen beleidsprioriteiten in gevaar. Er wordt onder meer gedacht aan het aanstellen van conservatieve rechters, regelgeving in het voordeel van het bedrijfsleven en belastingsverlagingen.

Oud-president Bush en presidentskandidaat Romney stemmen niet voor Trump
Mitt Romney. Foto: AFP

Vijf maanden voor de stembusgang denken verschillende hooggeplaatste partijleden na of en hoe ze zullen onthullen dat ze niet voor Trump zullen stemmen, of zelfs voor de Democraat Joe Biden zullen stemmen. De kwestie is nog prangender geworden vanwege Trumps respons op het politiegeweld, bovenop zijn slechte afhandeling van de coronacrisis. Trumps gedrag van de afgelopen dagen heeft verschillende namen uit de top van de partij ervan overtuigd dat ze niet kunnen blijven zwijgen.

De weduwe van John McCain, Obama’s tegenkandidaat in 2008, is bijna zeker dat ze voor Democratisch presidentskandidaat Joe Biden gaat stemmen. Ze twijfelt enkel nog over hoe ze dat publiekelijk gaat aankondigen.

Behalve oud-president Bush, Romney en Cindy McCain gaat het ook om Jeb Bush. Bij het begin van de campagne van 2016 was hij de Republikeinse favoriet, maar al snel bleek dat hij de duimen moest leggen tegen Trump. Volgens de Amerikaanse krant weet Jeb Bush nog niet hoe hij zal stemmen.

Geen van hen stemde in 2016 voor Trump. Maar omdat ze zo de Republikeinse agenda op het spel zetten, heeft dat een andere betekenis.

Andere grote namen uit de partij, zoals oud-Speakers Paul Ryan en John Boehner, willen zich evenmin uitspreken over hoe ze gaan stemmen. Andere Republikeinen die al niet geneigd waren voor Trump te stemmen, denken na over mogelijke steun voor een derde kandidaat, of openlijke steun voor Biden. Ook gepensioneerde generaals maken alsmaar meer hun ongemak over Trump duidelijk.

Eerder deze week leverde Trumps vroegere minister van Defensie Jim Mattis, bijgenaamd ‘Mad Dog’, een verschroeiende kritiek op Trump. En Lisa Murkowski, senator uit Alaska, erkende te worstelen met de vraag of ze een zittend president en partijgenoot moet steunen.