Elf verdachten opgepakt in zaak van kindermisbruik in Duitsland
Joachim Poll, die het Duitse onderzoek naar het kindermisbruik leidt, op een persconferentie. Foto: Guido Kirchner/dpa

In een grote zaak van kindermisbruik in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de politie in Münster elf verdachten opgepakt, van wie er zeven aangehouden zijn. Er zijn drie kinderen, van 5, 10 en 12, geïdentificeerd als slachtoffers.

De feiten zouden zich in een vakantiehuisje afgespeeld hebben. Hoofdverdachte is een 27-jarige IT’er uit Münster. De moeder van de man werd ook aangehouden, net als mannen uit Noordrijn-Westfalen en andere Duitse deelstaten. De speurders hebben ‘onvoorstelbare’ beelden moeten bekijken, zei hoofdinspecteur Joachim Poll zaterdag. ‘U kunt zich dat niet voorstellen’, zei Poll aan journalisten.

Twee van de slachtoffers zijn, volgens de onderzoekers, zonen van verdachten. Het twaalfjarige slachtoffer is een neef van een van hen. Die slachtoffers werden urenlang zwaar misbruikt door zeker vier mannen in een vakantiehuisje in Münster. Dat bleek uit onderzoek naar een harde schijf waarvan de inhoud gewist was.

De kinderen zouden tijdens het misbruik verdoofd geweest zijn. Hoofdinspecteur Joachim Poll zei dat ze geen lichamelijke verwondingen opgelopen hebben.

In een kelder in Münster werd een compleet ingerichte, geklimatiseerde serverrruimte aangetroffen. Volgens de eerste vaststellingen werd er voor 500 terabyte opgeslagen. Die gegevens waren op zeer professionele manier gecodeerd. Nog niet alle gegevens konden ontcijferd worden.

Sinds begin 2019 haalde Noordrijn-Westfalen al vaker het nieuws met berichten over zaken van kindermisbruik. Na een andere grote zaak riep Herbert Reul, minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat, de strijd tegen kindermisbruik uit tot een ‘Chefsache’.