Khattabi: ‘MR probeerde te marchanderen met mijn benoeming’
Zakia Khattabi werd naar eigen zeggen eerst door N-VA en dan door MR gedwarsboomd. Foto: Bart Dewaele

De MR heeft geprobeerd om de liberale steun voor de benoeming van Zakia Khattabi (Ecolo) bij het Grondwettelijk Hof te koppelen aan steun van de groenen voor een schadevergoeding van 300 miljoen euro, te verdelen onder Waalse bezitters van zonnepanelen.

Khattabi was naar voren geschoven om rechter bij het Grondwettelijk Hof te worden, maar ze slaagde er midden mei niet in de vereiste tweederdemeerderheid in de Senaat te behalen. In ‘Le Grand Oral’ op de Franstalige radiozender La Première en in de krant Le Soir spreekt ze zaterdag voor het eerst over die nederlaag.

Bij haar eerste poging om benoemd te worden, in januari, stuitte Khattabi naar eigen zeggen op ‘een campagne van N-VA’. Voor de mislukking bij de tweede poging, vorige maand, richt ze haar banbliksems ook op de MR. ‘De waarheid is dat er een poging tot onderhandelen is geweest, maar dat we de prijs van 300 miljoen euro niet wilden betalen’, claimt Khattabi.

Volgens haar vroegen de Franstalige liberalen begin mei 300 miljoen euro om de eigenaars van zonnepanelen in Wallonië een schadevergoeding te bezorgen. Die zouden immers een prosumententarief moeten gaan betalen voor het gebruik van het distributienetwerk.

‘Die deal is mij rechtstreeks voorgesteld. Door een verantwoordelijke van MR. Ik kreeg een telefoontje, twee dagen voor het Prosumer-akkoord. Ik wacht tot iemand dit durft te ontkennen, want ik had zelf het contact, en ik weet met wie’, vertelt Khattabi.

‘Omdat we de deal hebben geweigerd, hebben ze niet voor mij gestemd’, concludeert het parlementslid van Ecolo, die eraan toevoegde dat de liberalen hadden voorgesteld om foto’s van de stembrieven van liberale senatoren over te maken als bewijs van hun steun.

Nieuwe Ecolo-kandidaat

MR reageert op de uitlatingen in Le Soir. De Franstalige liberalen wijzen erop dat het Prosumer-akkoord op 2 mei is afgehamerd, de benoeming van Khattabi werd op 15 mei gestemd in de Senaat. Voordien is er volgens de partij op geen enkel moment sprake geweest van eender welke tegenprestatie voor steun voor de kandidatuur van Khattabi.

Het blijft uiterst uitzonderlijk dat een politieke kandidaat voor het Grondwettelijk Hof door andere partijen wordt geweigerd. De partijen honoreren elkaars kandidaten, het systeem-D’Hondt bepaalt welke partij aan de beurt is. Volgende vrijdag, 12 juni, is er een nieuwe stemming. Dan schuift Ecolo een nieuwe kandidaat voor het Grondwettelijk Hof naar voren: oud-minister Thierry Detienne. Die geniet wellicht wel voldoende steun. Er gaan ondertussen almaar meer stemmen op om de benoemingsregels voor het Grondwettelijk Hof onder de loep te nemen