Daad bij het woord: NBA-coryfee Michael Jordan doneert 100 miljoen dollar aan organisaties die racisme bestrijden
Foto: AFP

NBA-legende Michael Jordan gaat liefst 100 miljoen dollar (88,5 miljoen euro) vrijmaken om organisaties te ondersteunen die opkomen voor meer gelijkheid in de Verenigde Staten.

Jordan stelt het geld beschikbaar via zijn bedrijf Jordan Brand over een periode van tien jaar. De fondsen zijn bestemd voor organisaties die ijveren voor gelijkheid tussen rassen en sociale rechtvaardigheid.

“De Jordan Brand zijn wij, de zwarte gemeenschap. Jordan Brand is meer dan een man. Het is altijd een familie geweest”, klinkt het. “Wij vertegenwoordigen een trotse familie die obstakels heeft overwonnen en strijd heeft geleverd tegen discriminatie.”

“Black lives matter. Dit is geen controversieel statement”, gaat het verder. “Tot het ingebakken racisme dat onze instellingen doet falen volledig is uitgeroeid, blijven we vastbesloten de levens van de zwarte mensen te beschermen en te verbeteren.”

Vorig weekend had Michael Jordan in een eerste reactie op de dood van George Floyd al gezegd dat de zwarte gemeenschap “genoeg had” van het geweld door blanke politiemensen. ““Ik ben diep bedroefd, gekwetst en kwaad”, stelde de 57-jarige Jordan. “Ik zie en voel ieders pijn, woede en frustratie. Ik schaar mij achter iedereen die dit ingeworteld racisme en geweld tegen gekleurde mensen in ons land wil stoppen. We hebben er genoeg van.”

(belga)