Burgemeester wil troepen weg uit Washington en hernoemt plein naar ‘Black lives matter plaza’
Een arbeider past het straatnaambordje aan in Washington. Foto: EPA-EFE

Burgemeester Muriel Bowser van Washington heeft president Donald Trump gevraagd federale politietroepen uit de hoofdstad van de Verenigde Staten weg te halen. Ze hernoemde ook een straat in de buurt van het Witte Huis ‘Black lives matter plaza’.

De openbare orde in Washington wordt niet alleen gehandhaafd door de lokale politie. Er zijn ook veiligheidstroepen actief die rechtstreeks onder de federale overheid vallen. De lokale autoriteiten willen niet dat de nationale garde en de federale politiediensten in Washington blijven, volgens Browser maakt hun aanwezigheid de betogers alleen maar bozer.

Ook vindt Bowser dat er te weinig informatie is over federale veiligheidsmedewerkers die rellen in Washington de kop moeten helpen indrukken. De burgemeester zei dat dit voor onrust en verwarring zorgt. De politie van Washington zou niet goed zijn geïnformeerd over welke instanties nu allemaal waken over de veiligheid.

Black lives matter plaza

De burgemeester heeft dus niet meer de volledige controle over de veiligheidstroepen, maar heeft wel de autoriteit om straatnamen te veranderen. Een deel van 16th street dicht bij het Witte Huis in Washington heet nu officieel ‘Black lives matter plaza’. Op haar vraag werden ook de woorden ‘black lives matter’ in gele verf op 16th street, vlakbij Lafayette Park, aangebracht. Het is de plek waar eerder deze week vreedzame betogers hardhandig werden verdreven, toen president Trump wilde poseren bij een kerk.

‘Het was deze week niet duidelijk van wie deze straat was’, tweette John Falcicchio, de kabinetschef van de burgemeester. ‘Burgemeester Bowser wilde duidelijk maken dat die straat van de stad Washington is, en ze wilde haar steun betuigen aan de vreedzame demonstranten.’

 

 

BlackLivesMatter DC was niet opgezet met het protest van de burgemeester. ‘Het is een afleiding van wat echt moet veranderen, en sust blanke liberalen terwijl onze eisen nog steeds worden genegeerd.’