Veel protesten tegen racisme dit weekend, maar enkel in Halle officieel toegelaten
Betogers in Londen. Foto: Photo News

In de nasleep van het politie­geweld tegen de Afro-Amerikaan George Floyd in de Verenigde Staten en de daaropvolgende protesten wereldwijd, komen dit weekend ook in ons land mensen op straat. In verschillende steden zullen Black Lives Matter-protesten doorgaanplaatsvinden.

Het meeste volk wordt zondagmiddag verwacht in Brussel. Op het Facebookevenement van de manifestatie zeggen bijna 7.000 mensen dat ze aanwezig zullen zijn. 14.000 zijn geïnteresseerd. De organisatie ligt in handen van Change Asbl. Belgian network for black lives, een collectief van een tiental Afro-Belgische organisaties, zal ook aanwezig zijn en kondigt enkele toespraken aan. Wie het woord zal nemen, was vrijdagavond nog niet bekend.

De stad Brussel verleent geen officiële toestemming voor de betoging op het Poelaertplein (aan het Justitie­paleis). Toch laat burgemeester Philippe Close (PS) weten dat hij de manifestatie zal ‘tolereren’, op voorwaarde dat de sociale afstandsregels worden gerespecteerd.

Ook de organisatie Belgian Youth Against Racism (BYAR) springt op de kar en plant sit-ins in steden waar standbeelden van Leopold II staan. Alleen de stad Halle geeft toestemming voor een Black Lives Matter-protest. ‘Omdat het niet over een betoging gaat, maar over een actie die coronaproof kan plaatsvinden, heb ik mijn toestemming verleend’, zegt burgemeester Marc Snoeck (SP.A). ‘De politie houdt discreet een oogje in het zeil. Ik verwacht niet dat de aanwezigen het beeld van Leopold II zullen beschadigen.’

Zaterdag zou er ook een protestactie plaatsvinden op de Antwerpse Groenplaats, maar daarover heerst veel onduidelijkheid. Op sociale media circuleren een flyer en een oproep tot protest, maar niemand lijkt te weten wie daarachter zit. Omdat velen de flyer hebben gezien en de nood voelen om op straat te komen, worden er vanmiddag manifestanten verwacht op de Groenplaats. Over hoeveel mensen het gaat, valt niet in te schatten. Het Antwerpse stads­bestuur gaf ook hier eveneens geen toestemming. Op zondag 7 juni wordt er op dezelfde plek opnieuw geprotesteerd, ditmaal onder de vlag van Belgian youth against racism.