UGent verklaart online examens van 400 studenten ongeldig na fraude
Foto: ss

De UGent verklaart de online examens van 400 studenten ongeldig wegens fraude. Vierhonderd studenten moeten examens opnieuw afleggen of worden niet gequoteerd. De fraudeplegers krijgen een sanctie.

Het gaat om vakken in de eerste bachelor burgerlijk ingenieur. Enkele studenten wisselden volgens de UGent onderling stiekem antwoorden uit. Dat gebeurde bij alle vakken met online evaluaties die plaatsvonden voor de start van de huidige examenperiode.

Rector Rik Van de Walle reageert verontwaardigd. ‘Ik hoop dat die studenten zich de komende weken en maanden niet alleen over hun laptops en toetsenborden zullen buigen, maar ook eens in de spiegel zullen kijken en zich de vraag zullen stellen: “Wat is mijn bedoeling eigenlijk, iets leren of de boel belazeren, inclusief mezelf?”’

Hoewel de fraude maar door een beperkte groep is gepleegd, zijn alle 400 studenten getroffen door de ongeldigheidsverklaring van de examens.

‘Opvallend veel gelijkaardige antwoorden’

Door de coronamaatregelen worden sommige examens online afgenomen. Dat verhoogt het risico op fraude. Bij een reeks online examens en evaluaties werden onregelmatigheden vastgesteld die door de examencommissie van de universiteit zijn onderzocht.

‘Uit de aangeleverde bewijsstukken en getuigenissen van een aantal studenten is gebleken dat deze onregelmatigheden een veel grotere omvang hadden dan aanvankelijk door ons werd ingeschat’, zegt de universiteit.

Er waren opmerkelijk veel gelijkaardige antwoorden in de examens van de eerstejaarsstudenten. Via Messenger zouden studenten antwoorden hebben doorgegeven. De fraude ‘beperkt zich niet tot de bewuste Messenger-groep, maar heeft onder heel wat  vormen plaatsgevonden’, verklaart de universiteit. Het gefoefel ‘strekt zich bovendien ook uit over alle vakken met online testen’.

Waarschuwing

De initiatiefnemers die verantwoordelijk zijn voor de grootschalige fraude worden individueel gestraft. Enkelen krijgen een 0 op 20 en worden uitgesloten van herexamens.

Een relatief milde bestraffing voor de fraude en de gevolgen die ze heeft voor zo’n grote groep studenten. ‘Dit is een waarschuwing’, klinkt het nog. ‘We zijn extra waakzaam bij online evaluaties. Bij volgende inbreuken zullen we niet zo mild zijn.’