Kater Lee blijft leven en moet wellicht tot eind augustus naar Peru
Selena Ali en kater Lee Foto: rr

Kater Lee blijft leven. De vraag van het FAVV om het dier een spuitje te geven, wees de rechtbank in Antwerpen af. Allicht gaat het dier nu voor enkele weken terug naar Peru.

De kater werd begin april door de Stabroekse studente Selena Ali (23) meegebracht uit Peru, toen ze gerepatrieerd werd als gevolg van de coronapandemie. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) had daar geen toestemming voor gegeven, omdat Peru een hoogrisicoland is voor hondsdolheid. Het dier werd er wel gevaccineerd tegen rabiës, maar bracht onvoldoende tijd door in quarantaine.

Het FAVV wou de kat doen inslapen, en vroeg een dwangsom van 5.000 euro per uur dat Selena Ali de kat niet overhandigde. De rechter heeft die vraag nu afgewezen. 'Volgens de Europese regelgeving kan slechts in laatste instantie tot de euthanasie van een mogelijk besmet dier worden besloten, als het terugsturen of quarantaine onder officieel toezicht niet uitvoerbaar is', klinkt het in een persbericht van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen.

'Quarantaine is wel een oplossing'

De rechter oordeelt dat euthanasie niet de enige mogelijkheid is om hondsdolheid in dit geval te beheersen. 'De rechter meent dat het FAVV van onjuiste feitelijke gegevens is uitgegaan als het stelt dat euthanasie de enige mogelijkheid is om het sanitaire risico op rabiës te beheersen', klinkt het. 'Alle door partijen geciteerde experts, met inbegrip van de NVWA (de Nederlandse tegenhanger van het FAVV), zijn het erover eens dat quarantaine gedurende een bepaalde periode een oplossing is om het risico dat de kat besmet zou zijn met rabiës, te beheersen.'

Het FAVV is van mening dat de dood van kater Lee de enige mogelijkheid is om het risico op hondsdolheid volledig uit te sluiten, tenzij quarantaine in Peru volgens de juiste regels ook zou kunnen. Tot eind mei had Peru geen groen licht gegeven voor een terugkeer van de kat. Vanmorgen kwam het nieuws dat kater Lee van de Peruviaanse overheid toch mag terugkeren. Dat heeft de Peruviaanse ambassadeur in België officieel in een brief laten weten. Het is volgens de rechtbank nu aan het FAVV om een nieuwe beslissing te nemen. 

Selena Ali trekt nu wellicht naar Peru tot eind augustus

'Dit is een zeer goede dag voor het dierenwelzijn', reageert Anthony Godfroid, de advocaat van studente Selena Ali. De kater keert nu wellicht terug naar Peru om daar in quarantaine te gaan.

'Er is nu een officieel akkoord is over de terugkeer van Lee naar Peru', zegt meester Godfroid. 'Van zodra er vluchten zijn, zal Selena met haar katje naar Peru vliegen zodat Lee daar de resterende tijd van zijn quarantaine kan volbrengen.'

De advocaat benadrukt dat het niet om een repatriëringsvlucht gaat en dat Selena alle kosten voor de vluchten en haar verblijf in Peru zelf zal betalen. 'Dit zal de belastingbetaler dus geen euro kosten', zegt meester Godfroid.

Na de quarantaine zullen Selena en Lee wellicht vanaf augustus kunnen terugkeren naar ons land.

Weyts wil permanente oplossing

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) blijft er intussen op aandringen dat er een permanente inrichting komt waar dieren in quarantaine kunnen worden geplaatst en dat via het Federaal Voedselagentschap FAVV. 

'Ik ben blij dat de rechter ons gelijk geeft, maar het belangrijkste is dat we nu zorgen voor een structurele oplossing', zegt minister Weyts. 'Dit gaat over meer dan een katje: elk jaar zijn er zo'n 100 dieren in een soortgelijk geval.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig