Wake in Minneapolis, protesten tegen racisme in New York ondanks avondklok
De Democratische politicus Jumaane Williams in gesprek met de politie om een gespannen situatie tussen enkele agenten en demonstranten op te lossen. Foto: AFP

In Amerikaanse steden vonden donderdagavond opnieuw protesten plaats. In Minneapolis, de stad waar de dodelijke arrestatie van George Floyd plaatsvond, werd een herdenkingsdienst gehouden. De gouverneurs van Minnesota en New York vragen aan betogers om zich te laten testen op corona.

In New York gingen donderdagavond duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en racisme, ondanks een avondklok die in de hele stad van kracht is. Dat meldt <I>The New York Times</I>. Volgens de krant heeft de politie tientallen demonstranten gearresteerd.

Duizenden waren nog op de been in Brooklyn, Manhattan en The Bronx na 20.00 uur plaatselijke tijd, toen de avondklok inging, stelt The New York Times. In Manhattan demonstreerden honderden mensen bij de ambtswoning van burgemeester Bill de Blasio. Volgens veel demonstranten heeft de politie te hard opgetreden bij de protesten in de stad.

Twee agenten zijn geschorst nadat ze een 75-jarige man omverduwden. Op de beelden die cirucleren op sociale media is te zien dat de man na de duw roerloos op de grond blijft liggen en dat er zich een plas bloed bij zijn hoofd vormt. De betrokken agenten, en ook andere agenten, liepen verder. Op het einde van het filmpje lijken mensen van het leger wel te stoppen om de man te helpen.

Ook in andere Amerikaanse steden werd opnieuw geprotesteerd, waaronder in Santa Monica (Californië), Nashville (Tennessee), Salt Lake City (Utha), Sacramento (Californië) en Atlanta (Geogria). In Philadelphia (Pennsylvania), waar er voor de zesde dag op rij protesten plaatsvonden, beloofde de Democratische burgemeester Jim Kenney 'beter te doen'. Er zouden in de Verenigde Staten al in elke staat protesten hebben plaatsgevonden.

In Chicago (Illinois) zijn sinds het begin van de protesten al honderden klachten ingediend tegen de plaatselijk politie. Plaatselijke media melden dat er videobeelden zijn van politieagenten die twee vrouwen uit hun auto sleuren en van een hevige politie-achtervolging waarbij later een vrouw overleed.

In de hoofdstad Washington, waar de avondklok donderdag werd opgeheven, verliepen de protesten rustig, meldt The Washington Post. De groepen mensen die er op de been waren om te protesteren lijken kleiner van omvang te zijn dan de afgelopen dagen het geval was. Eerder op de dag werd bekend dat de hekken die vanwege de demonstraties rond het Witte Huis zijn geplaatst tot 10 juni blijven staan.

8 minuten en 46 seconden stilte

In Minneapolis (Minneosta), de stad waar de dodelijke arrestatie van George Floyd plaatsvond, werd een herdenkingsdienst gehouden. Op de wake was het ter nagedachtenis van George Floyd ook 8 minuten en 46 seconden stil, dat was hoe lang de man op de grond lag met een knie van een politieagent in zijn nek.

'Er zijn geen excuses' om Floyd zo lang op de grond te laten liggen, zei dominee Al Sharpton na het emotionele stiltemoment. Volgens de prominente burgerrechtenactivist is het tijd dat de Amerikaanse politie en justitie rekenschap afleggen voor de dood van Afro-Amerikanen.

Sharpton meent dat 'het tijdperk is aangebroken om het politiewerk aan te pakken'. Hij lanceerde een oproep om een nieuwe mars op Washington te organiseren op 28 augustus, de datum van de historische burgerrechtendemonstratie van 1963.

Behalve Sharpton waren ook de familie van Floyd, de burgemeester van Minneapolis Jacob Frey, activist Jesse Jackson en Democratisch senator Amy Klobuchar aanwezig op de dienst in de North Central University.

Ook in Boston vond een wake plaats uit protest tegen racisme, waarbij burgemeester Marty Walsh voorging in een moment van stilte. Dat moment duurde eveneens 8 minuten en 46 seconden.

Testen op corona

De gouverneur van Minnesota roept iedereen die heeft deelgenomen aan de protesten tegen de dood van George Floyd zich te laten testen op het coronavirus. ‘Als je denkt dat je bent blootgesteld, neem dan binnen vijf dagen na het evenement een test', schreef gouverneur Tim Walz op Twitter. ‘Als die negatief is, laat je dan veertien dagen na het evenement nogmaals testen.’

Ook de gouverneur van New York maant demonstranten aan zich te laten testen.