Voorzitter Coens fluit Hendrik Bogaert meteen terug over regeren met Vlaams Belang
Foto: BART DEWAELE

Voor het West-Vlaamse CD&V-kopstuk Hendrik Bogaert moet het cordon sanitaire op de schop. Regeren met Vlaams Belang of PVDA ‘moet kunnen’, zegt hij in de Krant van West-Vlaanderen. Zijn voorzitter, Joachim Coens, is het daarmee niet eens.

Bogaert pleit níet voor een coalitie met Vlaams Belang, zegt hij in de krant. Maar ‘het moet wel kunnen’. ‘Het kan niet dat een partij met zoveel kiezers op voorhand uitgesloten wordt’, zegt hij in de krant. En ook: ‘Ik denk dat coalitievorming het beste middel is tegen extremisme.’

De West-Vlaming stelde zich na lang overwegen vorig jaar niet kandidaat om Wouter Beke op te volgen als voorzitter van CD&V. Bogaert zei toen dat het ‘te vroeg is voor mijn ideeën in de partij’. Hij pleitte eerder al voor een algemeen hoofddoekenverbod in de publieke ruimte en ‘meer integratie-druk’.

Ondertussen in Bogaerts provinciegenoot Joachim Coens voorzitter van CD&V. Hij heeft via Twitter het idee van Bogaert al duidelijk afgewezen. 'Uitgesloten dat we een coalitie vormen met partijen die haaks staan op de manier waarop we naar mens en samenleving kijken. Vlaams Belang-parlementsleden hebben dat deze week nogmaals bewezen. Dus neen, Hendrik Bogaert, een coalitie is niet mogelijk.'

Oud-voorzitter Wouter Beke en kopstukken Hilde Crevits en Koen Geens hebben het bericht van Coens al gesteund. Ook Vlaams minister Dalle deed dat.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig