Tijdlijn

De zaak-Madeleine McCann:
13 jaar onzekerheid

4 juni 2020ast

De zaak rond Madeleine McCann, die op 3-jarige leeftijd verdween op vakantie met haar ouders in Portugal, zit al jaren muurvast. Tot Duitse speurders met een nieuwe verdachte op de proppen zijn gekomen. Hoe is het onderzoek de voorbije dertien jaar precies gelopen? Dat leest u in deze tijdlijn.

Tijdlijn: de verdwijning van Madeleine McCann

 • Kate en Gerry McCann gaan rond halfnegen samen met vrienden eten in een tapasbar op 55 meter van hun appartement. Hun drie kinderen, Madeleine (3) en de tweeling Amelie en Sean (1), liggen er te slapen. In de loop van de avond gaan de ouders regelmatig kijken, maar om 22 uur merkt moeder Kate dat Madeleine verdwenen is. De politie wordt gebeld, en tot de ochtend zoeken hulpdiensten en hotelgasten samen naar het vermiste kind.

  In de dagen die volgen sluiten honderden vrijwilligers zich aan bij de zoektocht naar Madeleine.

 • De eerste officiële verdachte van de Portugese politie is de Britse expat Robert Murat, die op iets meer dan 100 meter van het vakantiecomplex met zijn moeder in een villa woont. Murat had zich voor de zoektocht bij de politie opgegeven als vertaler. Zijn woning wordt doorzocht. Hij ontkent elke betrokkenheid.

 • De politie is op zoek naar een man. Op de avond van de verdwijning zagen ooggetuigen in de buurt van het appartement van de McCanns 'een man die een kind in pyjama naar het strand droeg'.

 • Het echtpaar-McCann reist Europa rond om aandacht te vragen voor de verdwijning van hun dochter. Het brengt het diepgelovige koppel Gerry en Kate McCann ook in Vaticaanstad, waar ze kort paus Benedictus XVI ontmoeten die een foto van Madeleine zegent.

 • De Britse politie stuurt speurhonden naar Portugal om te helpen bij het onderzoek. Omdat de plaats van de verdwijning niet goed is afgeschermd, zijn volgens een Portugese politiecommissaris wellicht belangrijke forensische sporen vernietigd.

 • De rechercheurs die bezig zijn met de verdwijning, zeggen dat de kans reëel is dat Madeleine niet meer leeft. Een Portugese krant schrijft dat de politie Kate en Gerry McCann als verdachten beschouwt voor de moord op hun dochter. De Portugese politie ontkent, en de McCanns starten een rechtszaak wegens laster.

 • Kate McCann wordt door de Portugese recherche 11 uur lang verhoord als getuige. De dag erna wordt het koppel officieel als 'arguidos' - verdachten - gezien. Er zouden een aantal tegenstrijdige verklaringen zijn afgelegd. De speciaal getrainde speurhonden hebben een lijkgeur aangetroffen in het appartement van de McCanns, en er zijn DNA-sporen gevonden in een huurauto die Kate en Gerry na de verdwijning hebben gehuurd.

  Ze mogen ondanks hun 'arguido'-status het land wel verlaten, en op 9 september vliegt het koppel samen met de tweeling terug naar het Verenigd Koninkrijk.

 • De McCanns tonen schetsen van een man die volgens hen hun dochter heeft ontvoerd. De schetsen zijn gebaseerd op de getuigenis van een Britse vakantieganger die een 'enge man' had gezien in de buurt van het resort. In een videoboodschap had Gerry McCann eerder al gezegd dat zijn familie in de dagen voor de verdwijning van Madeleine in de gaten werd gehouden.

 • Het echtpaar-McCann ontvangt van een Britse tabloid 550.000 pond (zo'n 616.000 euro) aan schadevergoeding en excuses op de voorpagina, omdat ze hen ervan beschuldigd hadden verantwoordelijk te zijn voor de dood van hun dochter.

 • De Portugezen beëindigen hun onderzoek. Na het indienen van hun eindrapport beschouwen de autoriteiten Kate en Gerry McCann niet langer als 'arguidos'. Ook de Britse expat Robert Murat wordt buiten verdenking gesteld.

  In diezelfde maand verschijnt het boek The Truth of the Lie van Goncalo Amaral, de rechercheur die het onderzoek naar de verdwijning had geleid maar aan de kant werd gezet nadat hij kritiek had geuit op de Britse politie. Amaral schrijft in zijn boek dat Madeleine in het appartement van de McCanns is gestorven op de dag van haar verdwijning en dat Gerry en Kate haar lichaam hebben verstopt.

 • Kate en Gerry McCann geven een computergegenereerde afbeelding vrij van hoe Madeleine er zou kunnen uitzien, twee jaar na haar verdwijning.

 • Gerry McCann zegt in een interview dat het 'bijzonder frustrerend' is dat de politie in het Verenigd Koninkrijk en in Portugal 'al heel lang niet meer op zoek zijn' naar zijn dochter. Eerder had het koppel ook al kritiek op de Portugese politie die duizenden pagina's uit het politiedossier hadden doorgespeeld aan Britse kranten.

 • Op de achtste verjaardag van Madeleine verschijnt het boek van Kate McCann over de verdwijning van haar dochter. In een open brief aan premier David Cameron vragen de McCanns om een onafhankelijk onderzoek op te starten dat alle informatie over de verdwijning tegen het licht moet houden.

  Cameron vraagt aan Theresa May, op dat moment minister van Binnenlandse Zaken, om actie te ondernemen en samen met Scotland Yard een nieuw onderzoek op te starten.

 • Scotland Yard laat weten dat het 'nieuw bewijsmateriaal en nieuwe getuigen' heeft gevonden en opent een nieuw formeel onderzoek. De rechercheurs hebben een lijstje met 38 namen die ze willen onderzoeken.

 • Britse rechercheurs geven samen met het BBC-programma Crimewatch twee robotfoto's vrij van een man die rond de tijd van de verdwijning in Praia de Luz zou gezien zijn met een kind in zijn armen. Ook de Portugese politie heropent haar onderzoek naar de verdwijning.

 • In Portugal steken plaatselijke en Britse politiemensen de koppen bij elkaar om de nieuwe pistes verder uit te klaren. In de dagen voor de verdwijning zouden in het appartementsblok van de McCanns twee inbraken gebeurd zijn. Ze sluiten de mogelijkheid dat inbrekers het kind hebben meegenomen niet uit.

 • Goncalo Amaral moet van een rechtbank in Lissabon 500.000 euro betalen aan de McCanns voor de beschuldigingen die hij maakte in zijn boek uit 2008. Amaral gaat in beroep en zal daar later vrijgesproken worden.

 • Scotland Yard zet het onderzoek naar Madeleine McCann op een waakvlam. Van de 29 rechercheurs die met de zaak bezig waren, blijven er nog vier over. De Britse autoriteiten zeggen dat het onderzoek al meer dan 10 miljoen pond heeft gekost.

 • Netflix lanceert een achtdelige documentaire over Madeleine McCann. Kate en Gerry werken niet mee aan de reeks, omdat ze 'het politie-onderzoek zou kunnen hinderen'.

 • Duitse speurders komen met een nieuwe naam op de proppen. Al sinds 2017 hebben ze een man in het vizier die op de dag van de verdwijning in de buurt van Praia de Luz was en nu een gevangenisstraf uitzit voor niet-gerelateerde zedenfeiten. In een telefoonsgesprek dat hij in 2007 voerde op de dag van de verdwijning, zou cruciale informatie zitten. De speurders willen nu achterhalen wie er aan de andere kant van de lijn hing.