ECB gaat bijna dubbel zoveel staats- en bedrijfsleningen opkopen
ECB-voorzitter Christine Lagarde Foto: EPA-EFE

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat haar programma voor de opkoop van schuldpapier fors uitbreiden. Daarmee wil ze de rente voor overheden en bedrijven laag houden, en zo de economie aanzwengelen.

Het bedrag wordt uitgebreid met 600 miljard euro tot 1,35 biljoen, en de looptijd wordt verlengd tot einde juni 2021, zes maanden langer dan gepland.

De ECB koopt massaal staats- en bedrijfsleningen op om de economie te ondersteunen in het licht van de coronapandemie. ECB-voorzitter Christine Lagarde liet eerder al uitschijnen dat ze van plan was om extra geld in de economie te pompen. De omvang van het opkoopprogramma zou ‘zo breed en zo lang als nodig aangepast worden’, klonk het eind april.

Door schuldpapier op te kopen, blijven de rentetarieven voor bedrijven en overheden laag. De ECB deed dat ook al de afgelopen jaren: ze heeft voor 2,8 biljoen euro op haar balans staan.

De rentetarieven in de eurozone houdt de ECB onveranderd. Hier heeft de centrale bank sowieso niet veel speelruimte meer, want de tarieven staan al jaren op een historisch laag niveau.

De ECB verwacht dat de coronacrisis een zware impact zal hebben op de economieën in de eurozone. Voor dit jaar wordt een krimp van het bruto binnenlands product tussen 8 en 12 procent verwacht.