Opnieuw dodelijk ongeval in staart van file richting werken Gentbrugge
Op het viaduct van Gentbrugge vinden al enkele maanden grote onderhoudswerken plaats. Foto: fvv
Voor de tweede keer in ruim een week is een dodelijk slachtoffer gevallen in de file richting de werken aan het viaduct van Gentbrugge. Dit keer was het dodelijk slachtoffer een vrachtwagenchauffeur, die op zo'n tien kilometer van de werken inreed op de file. Het Agentschap Wegen en Verkeer bekijkt of de werken nog verder moeten worden aangegeven dan nu het geval is.

De file was ontstaan door een ander ongeval, eerder vandaag. Rond 7 uur vanmorgen reed toen een vrachtwagen aan hoge snelheid in op de staart van de file richting de werken, en beschadigde daarbij zes andere vrachtwagens. Volgens de federale politievielen daarbij twee gewonden. De snelweg werd afgesloten, en verkeer moest via een parallelweg naar de R4 en zo terug naar de E17.

Dat zorgde bij de afrit echter voor een nog veel langere file, die reikte tot aan het parkeerterrein in Kalken, zo'n tien kilometer verderop. Op normale werkdagen reikt de file niet zo ver. Maar het is daar dat er rond 9.15 uur een vrachtwagen achteraan inreed op de file. 

Er waren in totaal drie vrachtwagens betrokken in het ongeval in Kalken. De bestuurder van de eerste vrachtwagen overleefde het ongeval niet. Het gaat om een 37-jarige man met de Hongaarse nationaliteit. De omstandigheden van het ongeval worden verder onderzocht.

Signalisatie

In Gentbrugge vinden werken plaats aan het viaduct. Het verkeer moet er over twee versmalde rijstroken op één helft rijden. Daardoor ontstaat een soort trechter, wat regelmatig file veroorzaakt. Volgens woordvoerster Sylvie Syryn van Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen is de situatie echter niet anders dan op andere werven waarbij het verkeer door de middenberm moet. 'Dit is een werforganisatie die wel al vaker hebben gehad. Ook de signalisatie is op dezelfde manier tot stand gekomen'. 

Nu worden de werken enkele kilometers op voorhand een eerste keer aangegeven op de informatieborden boven de snelweg, ter hoogte van Destelbergen. Na het ongeval van vandaag wordt bekeken of het nodig is om de signalisatie nog verder op voorhand aan te geven. 

Tweede dodelijk ongeval

Vorige week woensdag deed zich al een gelijkaardig dodelijk ongeval voor in Destelbergen. Ook toen was door een eerder ongeval een file ontstaan richting de werken in Gentbrugge. Volgens het parket reed een Franse vrachtwagenchauffeur reed 'met volle snelheid' in op drie stilstaande vrachtwagens. Ook toen overleefde de vrachtwagenchauffeur het ongeval niet.

Versperd

De E17 is dinsdagmiddag nog altijd versperd. De wegpolitie heeft de autosnelweg ook afgesloten in Lokeren en laat het verkeer omrijden via de N70, maar door werken aan Zeveneken is er ook hinder op de omleiding. Het Verkeerscentrum raadt het verkeer op lange afstand aan om te rijden van Antwerpen naar de kust via de E34/Knokke en van Hasselt naar Gent via Brussel.

Werken

Peter Bruyninckx van het Vlaams verkeerscentrum wijst erop dat dergelijk grote werven vaak een impact hebben op het ontstaan van files. 'We kunnen het mensen niet genoeg op het hart drukken: pas uw rijstijl aan, de situatie dan u gewend bent op die plaats. Maar niet alle chauffeurs merken de files op'. Over de concrete situatie van het ongeval kan hij zich niet uitspreken.

Antwerpen

Ook op de E313 heeft zich donderdagmorgen net voor het knooppunt Antwerpen-Oost een ongeval met drie vrachtwagens voorgedaan. Twee vrachtwagens kwamen in botsing met elkaar. Een derde vrachtwagen is daarna op het ongeval ingereden. Twee rijstroken waren daardoor versperd.