Opnieuw protesten in VS: Politie New York grijpt in bij protest na avondklok
Protest op een dak in San Franscisco (Californië). Foto: AFP

Er vonden in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw antiracismeprotesten plaats in de Verenigde Staten. In New York greep de politie in omdat er na de avondklok nog geprotesteerd werd.

De politie van New York heeft bij een protest tegen politiegeweld en racisme in de wijk Brooklyn ingegrepen. Dat meldt televisiezender CNN en is te zien op beelden op sociale media. Er brak chaos uit en er werden verschillende mensen gearresteerd.

De commissaris van de politie in de stad, Dermot Shea, zei tegen CNN dat er mensen zijn opgepakt, omdat ze ondanks de avondklok nog aan het demonstreren waren. ‘Het zijn er vooralsnog minder dan de afgelopen dagen, maar de avond is nog jong.’

Woensdagmiddag (lokale tijd) sprak commissarisover Shea over de dood van George Floyd in Minneapolis. ‘Ik denk dat ieder mens met een geweten hier kwaad van wordt. Wij steunen de familie Floyd en voelen met hen mee. Het was niet de eerste keer dat dit gebeurt, maar laten we hopen dat het de laatste keer was.’

In Washington DC zijn veel politieagenten en leden van de nationale garde op de been. De demonstratie verloopt vreedzaam, maar veel actievoerders maken nog geen aanstalten om weg te gaan, ondanks dat de avondklok bijna ingaat.

Op sociale media doet een video de ronde van het protest in Charlotte (North Carolina). Daarop lijken agenten pepperspray-projectielen op demonstranten te schieten. Het werd gefilmd door Justin LaFrancous, mede-oprichter en uitgever van plaatstelijke krant Queen City Nerve. De plaatselijke politie zei op Twitter dat ze het incident onderzoeken.

In San Francisco (Californië) waren er weer demonstranten op een paard aanwezig. In Oakland (Californië) hielden betogers een sit-in als protest tegen de opgelegde avondklok en tegen de eerdere harde aanpak van de plaatselijke politie. Het interimhoofd van de politie zegt dat de politie zal herbekijken hoe ze zich verdedigt. In Seatle (Washington) liet de Democratische burgemeester Jenny Durkan dan weer weten dat de avondklok niet meer geldt.

Ook in andere steden, waaronder Los Angeles (Californië), St. Charles (Illinois) en Philadelphia (Pennsylvania), wordt er weer volop geprotesteerd. In Minneapolis (Minnesota), waar de dodelijke arrestatie van George Floyd plaatsvond, kwamen opnieuw mensen bij elkaar. Quincy Mason, de zoon van George Floyd, ging naar de plaats waar zijn vader omkwam en sprak daar kort de pers toe.