Zes gouden regels voor het individu
Op de persconferentie over de nieuwe maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad die vanaf 8 juni voor iedereen gelden, stelde premier Sophie Wilmès zes gouden regels voor het individu voor, waar iedereen zich - ondanks alle versoepelingen - nog altijd moet aan houden.
  1. De hygiëneregels blijven essentieel: we moeten nog altijd regelmatig de handen wassen en geven elkaar geen hand of kussen elkaar niet als begroeting.
  2. Activiteiten doen we liefst in open lucht. Als dat niet mogelijk is, moeten de ruimtes waar de activiteiten zo goed mogelijk verlucht worden.
  3. Extra voorzorgsmaatregelen nemen bij contact met risicogroepen. 
  4. Er moet nog altijd een veilige afstand gerespecteerd worden (met uitzonderingen voor eigen huishouden en bubbel en kinderen jonger dan 12).
  5. Sociale contacten kunnen vanaf 8 juni met 10 personen per week. Deze regel geldt per individu en de groep van 10 mag per week veranderen. 
  6. Groepen mogen niet groter zijn dan 10 personen - kinderen inbegrepen. Dat geldt zowel thuis, buitenshuis als bijvoorbeeld in restaurants.

Knuffelen in de bubbel

Binnen de bubbel van tien, die dus elke week mag alterneren, zijn dichte contacten weer toegestaan. Dat wil zeggen dat u niet noodzakelijk afstand moet houden van vrienden en familie in deze bubbel en dat er binnen deze bubbel zelf geknuffeld en gekust mag worden. Mensen wordt wel gevraagd zelf in het oog te houden wie per week allemaal in zijn of haar bubbel zit met het oog op mogelijk contactonderzoek. De verantwoordelijkheid voor het naleven van deze regel ligt bij het individu. Wimès benadrukt dat het steeds moeilijker wordt om onderling sociale controle uit te voeren. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig