Michael Verschueren stapt uit management Anderlecht, groen licht voor voorzitter Wouter Vandenhaute
Michael Verschueren. Foto: BELGA

De raad van bestuur van Anderlecht heeft beslist dat Wouter Vandenhaute voorzitter kan worden. Michael Verschueren stapt zelf uit het management bij paars-wit. Maar hij blijft aandeelhouder.

Het werd een bewogen raad van bestuur bij Anderlecht. Er werd fel gediscussieerd over de voorzitterswissel Marc Coucke - Wouter Vandenhaute en de aandelenstructuur, maar het meest verrassende was dat Michael Verschueren opstapt uit het management bij RSCA. Dat betekent dat hij geen operationele functie meer heeft. Hij blijft wel aandeelhouder en wordt opnieuw bestuurder van de club.

‘RSCA dankt Michael voor de inspanningen die hij het voorbije anderhalf jaar als sportief directeur in moeilijke omstandigheden heeft geleverd en is blij dat hij bereid is om zijn bestuurdersrol weer op te nemen’, schrijft Anderlecht in een persbericht. ‘Verschueren zal zijn mandaten bij ECA en Uefa verder uitvoeren en wil ook de verbindingsfiguur zijn tussen de historische aandeelhouders (Alexandre Van Damme, Etienne Davignon, Johan Beerlandt) en het nieuwe management.’

Toen Vandenhaute naar Anderlecht kwam, haalde hij in januari al Peter Verbeke als nieuwe sportief manager binnen. Die houdt zich nu bezig met het transferbeleid. Voor Verschueren werd toen nog de post Chief Financial Officer gecreëerd - de man die de financiële kant van de transfers moest doen - maar dat stelde weinig tot niets voor.

Er zou een nieuwe evaluatie komen, maar Verschueren was eigenlijk overbodig. Verschueren jr. was indertijd de rechterhand van Marc Coucke, maar die zet een stap opzij.

70 miljoen

De raad van bestuur heeft zich unaniem achter het plan ‘RSCA ‘20-’25’ geschaard. De bestuursleden van de Brusselse club besloten zeventig miljoen euro ter beschikking te stellen van de club. Vijftig miljoen euro moet komen van een herschikking van de schuld, twintig miljoen euro via vers kapitaal. Daarvoor hebben de huidige aandeelhouders en het duo Kompany-Vandenhaute zich samen geëngageerd. Paars-wit wil op die manier ongeschonden uit de coronacrisis komen.

‘In de komende weken wordt een nieuwe governance structuur uitgewerkt die ervoor moet zorgen dat RSCA opnieuw kan aanknopen met zijn succesvolle verleden en die moet vermijden dat de club opnieuw in de situatie van de afgelopen periode terechtkomt’, legt Anderlecht uit in haar persbericht. ‘Een strikte scheiding van bestuur en management zal één van de pijlers zijn en in dat nieuwe kader heeft Michael Verschueren ervoor gekozen om zich opnieuw op zijn bestuurdersrol te concentreren.’

Michael, de zoon van Mister Michel

Michael Verschueren is de zoon van Michel Verschueren, de sportieve baas van RSCA tussen 1980 en 2003. Na zijn studies econometrie (de leer van economische modellen waarbij wiskunde en statistiek belangrijk zijn) ging hij in het bedrijfsleven. Hij begon in de meubelindustrie. Nadien volgde een gevarieerde carrière met levens in de immobiliënwereld, de digitale gezondheidszorg en de communicatiesector.

In 2010 kwam hij echt in the picture bij Anderlecht toen hij zich bij de omschakeling naar een nv voor één miljoen euro inkocht in de club. Hij slaagde erin een zitje aan de tafel te krijgen en nam in naam van Anderlecht drie jaar later de plaats van zijn vader in bij het uitvoerend comité van de European Club Association (ECA), de vereniging van de grootste Europese voetbalclubs. Hij werkte er zich op tot voorzitter van de financiële commissie, maar kwam er vooral geregeld in contact met invloedrijke bestuurders als Andrea Agnelli (Juventus), Ed Woodward (Manchester United) en Josep Maria Bartomeu (FC Barcelona). Zijn netwerk breidde zich snel uit.

Toen Roger Vanden Stock de club wil verkopen, sloeg Verschueren zijn slag. Hij bedacht een constructie om zijn invloed in de club uit te breiden. Met Marc Coucke vond hij een investeerder, een oude bekende van toen hij met zijn communicatiebedrijf actief was in de door Coucke gedomineerde farmaceutische wereld. Verschueren behield vijf procent van zijn aandelen en kreeg in de hertekende raad van bestuur de rol van gedelegeerd bestuurder.

Na het ontslag van huidig sportief leider Luc Devroe nam hij het sportieve beleid over. Maar toen Wouter Vandenhaute de touwtjes in handen kreeg, was zijn rol snel uitgespeeld.