De heropening van Italië is begonnen: in kleine groepjes naar Colosseum
De eerste twee bezoekers van het Colosseum op 1 juni 2020 Foto: Photo News

In kleine groepjes mogen toeristen weer een bezoek brengen aan de culturele hoogtepunten van Rome. Vanaf woensdag zijn buitenlandse toeristen ook weer welkom.

Op pinkstermaandag herstartte het toeristisch leven in Italië. Of toch een beetje. In het Colosseum mogen groepjes van maximaal tien personen om de vijftien minuten naar binnen. Het Vaticaan laat slechts tien mensen tegelijkertijd binnen. Voor de twee archeologische domeinen gelden strenge regels: de temperatuur wordt gemeten bij het binnengaan. Wie een lichaamstemperatuur van meer dan 37,5 graden heeft, mag niet binnen. Iedereen moet minstens één meter afstand houden en een mondmasker is verplicht. Alleen met een online ticket geraak je binnen.

Maandag en dinsdag is voor het Colosseum en het Vaticaan een testmoment, waarbij alleen lokale inwoners welkom zijn. Vanaf woensdag zijn interregionale verplaatsingen weer toegestaan, en ook buitenlandse toeristen zijn dan opnieuw welkom, zelfs zonder quarantainemaatregelen.

De ‘heropening’ van Rome is een belangrijke stap voor Italië, dat bijzonder zwaar getroffen werd door het nieuwe coronavirus. De ziekenhuizen raakten overstelpt, duizenden mensen zijn gestorven, het hele land moest in een strikte lockdown, het leven lag volledig stil. Maar de toeristische sector is erg belangrijk voor de Italiaanse economie en de heropening ervan maakt deel uit van een poging tot terugkeer na de lockdown. De vrees dat het te snel gaat, is echter groot.

Andere wereldberoemde culturele trekpleisters openen later deze week in Italië, zoals de Uffizi-galerij in Firenze. De toren van Pisa was al opnieuw te bezichtigen dit weekend, net als Palazzo Pitti in Firenze en Pompeii.

De heropening van Italië is begonnen: in kleine groepjes naar Colosseum
Foto: Photo News
De heropening van Italië is begonnen: in kleine groepjes naar Colosseum
Een groepje toeristen, samen met cameraploegen voor de pers, bij de heropening van het Colosseum Foto: Photo News

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in