‘Meeste leerlingen aanwezig bij heropenen scholen’
Foto: Photo News

De heropstart van het kleuteronderwijs en het tweede en vierde jaar van het secundair onderwijs verloopt dinsdag vlot. Dat melden de verschillende onderwijskoepels.

Bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen liepen weinig telefoontjes binnen van scholen om problemen te melden. Een goed signaal, klinkt het in de Guimardstraat. ‘Op dit moment lijkt de versoepeling van de maatregelen vlot te verlopen dankzij het vele werk van de scholen’, zegt woordvoerder Pieter-Jan Crombez. ‘De meerderheid van de verwachte leerlingen is ook effectief op school aanwezig, al verschilt het wel van school tot school’, klinkt het nog. De koepel blijft dicht bij de katholieke scholen om hen te ondersteunen.

Idem bij het GO! onderwijs. De scholen waren goed voorbereid om de heropstart vlot te laten verlopen, laat woordvoerster Nathalie Jennes weten. ‘Niet alle scholen zijn nu opengegaan. Waar meer tijd nodig was, hebben de scholen die ook genomen.’ Die scholen gaan de komende dagen nog open.

OVSG, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, gaat ervan uit dat de heropstart van de kleuterscholen zo volledig mogelijk gebeurt. ‘We verwachten over het algemeen een goede opkomst’, zegt Anne Berckmoes. De ouders zijn tevreden dat de kleuters weer naar school kunnen, klinkt het. ‘De scholen hebben zich voorbereid om alles vlot en veilig te laten verlopen.’

Dinsdag is 67 procent van de kleuterscholen weer opengegaan, blijkt uit een peiling van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO). En geen enkele kleuterschool start de komende dagen niet op. Het kleuteronderwijs was sinds de start van de coronacrisis volledig toe, maar start wel meteen voltijds op.

Ook de scholen van het secundair onderwijs zijn dinsdag verder opengegaan. Het tweede en vierde jaar mag twee dagen per week heropstarten. Het eerste, derde en vijfde middelbaar zullen in juni nog uitgenodigd worden, met een minimum van een dag. Het zesde middelbaar mocht vorige week al heropstarten. Uit de peiling van de VLVO blijkt dat op 2 juni 67,6 procent van het secundair onderwijs uitbreidt. 9,9 procent doet dat op 8 juni.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in