De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een gesprek met de gouverneurs van de staten gezegd dat ze de betogers ‘moeten domineren’. Beluister een deel van het gelekte gesprek in de video hierboven.

De audio van het telefoongesprek werd door Reuters verkregen via een bron bij de Amerikaanse overheid. Trump sprak erg agressieve taal in zijn overleg met de gouverneurs. Volgens hem zijn de betogers ‘terroristen, die je voor lange tijd in de gevangenis moet stoppen’.

In het gelekte fragment hekelt de president een gewelddadig incident in Dallas om zijn stelling kracht bij te zetten: 'Ik zag wat er gebeurde in Dallas, waar ze een man doodschopten. Ik weet niet of hij stierf of niet, maar als hij dat niet deed, is het een mirakel.' Trump verwijst hiermee naar een video die hij eerder al deelde op Twitter, waarin een man zwaar toegetakeld werd door betogers nadat hij met een machete zwaaide. Op sociale media werd beweerd dat de man zijn winkel wilde beschermen, maar de politie van Dallas spreekt dat tegen. Aan The Intercept verklaarde die dat de man door de buurt zwierf en betogers confronteerde met een mes. De man werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, maar overleefde het incident.

De president verwijst ook naar Philadelphia, waar verschillende winkels geplunderd en in brand gestoken werden.

Het gesprek met de gouverneurs ging over de aanpak van de betogingen naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis vorige week maandag. Hij stierf nadat een agent minutenlang met zijn knie in zijn nek bleef zitten. De dood van Floyd leidde tot ‘Black lives matter’-protesten over de hele Verenigde Staten.

Ook tijdens een speech in de rozentuin van het Witte Huis hanteerde Trump zware taal. ‘Ik ben jullie president van recht en orde en een bondgenoot van alle vreedzame betogers. Maar de laatste dagen wordt ons land in de greep gehouden door professionele anarchisten, gewelddadige menigtes, brandstichters, plunderaars, criminelen, relschoppers, Antifa en anderen.’